Κοινωνία
Εκτύπωση | Μέγεθος Κειμένου μείωση μεγέθους μείωση μεγέθους
Στα υπουργεία για ΤΕΙ και Νοσοκομείο
Κοινωνία ( 06/06/2011 12:51 )    δήμος: Ήλιδας
 Στα υπουργεία για ΤΕΙ και Νοσοκομείο

Μέχρι την Τετάρτη να έχουν γίνει επισκέψεις και συναντήσεις στα υπουργεία Παιδείας και Υγείας αντίστοιχα, για να συμπεριληφθεί το τμήμα του ΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης στο μηχανογραφικό δελτίο, και να συνεχίσει ως...

... ανεξάρτητο νομικό πρόσωπο την λειτουργία του το Γενικό Νοσοκομείο, αποφάσισε χθες η λαϊκή συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο Αμαλιάδας.

Λαϊκή συνέλευση πραγματοποιήθηκε χθες στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο Αμαλιάδας

Δεν έλειψαν  οι εντάσεις και οι αποχωρήσεις

Προτεραιότητα, σύμφωνα και με την απόφαση, θα αποτελέσει το ΤΕΙ, με δεδομένο ότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για να συμπεριληφθεί στο μηχανογραφικό δελτίο. Στις συναντήσεις δε, σύμφωνα πάντα με την απόφαση, θα συμμετέχουν η δημοτική αρχή, οι βουλευτές, οι επικεφαλής των παρατάξεων, ο περιφερειάρχης και ο αντιπεριφερειάρχης και εκπρόσωποι φορέων.

Παρουσία των αρχών και φορέων και μικρού αριθμού πολιτών, τέθηκαν τα δύο αυτά σημαντικά ζητήματα, που απασχολούν το τελευταίο χρονικό διάστημα τον δήμο Ήλιδας, ενώ δυναμικό «παρών» έδωσαν οι σπουδαστές του ΤΕΙ, οι οποίοι εξαπέλυσαν «δριμύ κατηγορώ» προς πάσα κατεύθυνση, σχετικά με τις κινήσεις που έγιναν και τις πρωτοβουλίες που δεν ελήφθησαν έγκαιρα, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, ώστε να μην φτάσει η κατάσταση σε αυτό το σημείο.

Από την λαϊκή συνέλευση  δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης, ενώ αποχώρησε  η παράταξη της  ελάσσονος μειοψηφίας, με επικεφαλής τον  Άγγελο Κολόσακα, μετά από διαφωνία σχετικά με το εάν θα μιλούσαν αρχικά οι σπουδαστές και ύστερα οι βουλευτές, τη στιγμή που γονείς των σπουδαστών ζήτησαν να μην μιλήσουν οι βουλευτές, επιρρίπτοντας τους ευθύνες για την όλη κατάσταση. Τα μέλη της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης χαρακτήρισαν την λαϊκή συνέλευση ως «φιέστα» του ΠΑΣΟΚ και ακολούθησαν έντονες φραστικές αντεγκλήσεις.

Για το ΤΕΙ

Για έλλειψη λογικής  και ήθους μίλησε ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, για την ομάδα του υπουργείου Παιδείας που μελέτησε τα στοιχεία για τα ΤΕΙ που δεν θα συμπεριληφθούν στο μηχανογραφικό δελτίο και έκρινε ότι το τμήμα της Αμαλιάδας και τρία ακόμη, που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους το 2009, ουσιαστικά καταργούνται.

«Μας  βάζουν ποσοστά παρακολούθησης για να κρίνουν εάν είναι βιώσιμα. Πρέπει να πάμε στην υπουργό και να απαιτήσουμε να συμπεριληφθεί στο μηχανογραφικό δελτίο όχι μόνο για φέτος, αλλά τουλάχιστον μέχρι να κλείσει τον κύκλο σπουδών του. Εάν τότε βγάλουν ότι είναι μη βιώσιμο, τότε και εμείς θα πούμε ότι πρέπει να κλείσει. Οφείλουν να σεβαστούν την τοποθέτησή μου, μπροστά στη θέση που πήρα για παράδειγμα για κλείσιμο σχολείων στα δημοτικά διαμερίσματα.

Εάν δεν το κάνουν, δεν  θα τους σεβαστώ και  εγώ και τότε θα κάνω ακραίο αγώνα…», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λυμπέρης.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Σάκης Κότσιφας, απευθυνόμενος στον δήμαρχο Ήλιδας, είπε ότι η υπουργός Παιδείας, εάν παρατεθούν τα στοιχεία σχετικά με την βιωσιμότητα του τμήματος, θα πείσει την δημοτική αρχή ότι τελικά το τμήμα θα πρέπει να οδεύσει προς κατάργηση. Πρότεινε να τεθεί στην υπουργό ο αριθμός των μισθωτηρίων των σπιτιών που έχουν νοικιάσει οι σπουδαστές που φτάνουν τους 78 και να φτάσουν τους 100 καταγεγραμμένους.

Μετά  τον κ. Κότσιφα  στο «βήμα» ανέβηκαν σπουδαστές, οι οποίοι έθεταν ερωτήματα  προς τους παρόντες βουλευτές και  τις αρχές, σχετικά με το μέλλον των σπουδών τους, εκφράζοντας και το παράπονο ότι δεν έχουν την απαιτούμενη στήριξη από τις αρχές, αλλά και την τοπική κοινωνία.

Η απόφαση που ελήφθη είναι να γίνει επίσκεψη στο υπουργείο  και να ζητηθεί  να συμπεριλαμβάνεται  το τμήμα στο μηχανογραφικό δελτίο, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος σπουδών.

Για νοσοκομείο

Κατά  την εισήγησή του  για το νοσοκομείο Αμαλιάδας, ο κ. Λυμπέρης παρουσίασε τα στοιχεία με τις επιμέρους  βαθμολογήσεις από  την μελετητικά ομάδα  του υπουργείου Υγείας.

Τόνισε  ότι στην παράσταση  και τη συνάντηση  στο υπουργείο, θα πρέπει να απαιτηθεί  να συνεχιστεί η αυτοτελής  διοίκηση του νοσοκομείου και να μην συσταθεί ενιαία διοίκηση με το νοσοκομείο Πύργου. Αυτό σημαίνει, είπε ο δήμαρχος Ήλιδας, ότι θα πρέπει να συνεχίσει ως ανεξάρτητο νομικό πρόσωπο με παθολογική και χειρουργική κλινική και εργαστηριακό τμήμα, τα οποία όχι μόνο θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν, αλλά να αναβαθμιστούν. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην νέα πτέρυγα του νοσοκομείου, ένα έργο που αναδεικνύει, όπως είπε, την σπουδαιότητα και το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το νοσηλευτικό ίδρυμα της Αμαλιάδας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Κότσιφας συμφώνησε ότι το νοσοκομείο θα πρέπει να συνεχίσει την ανεξάρτητη λειτουργία του σε κάθε επίπεδο, λέγοντας ωστόσο ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, με αποτέλεσμα όταν υπήρχαν οι πόροι, αυτοί να χαθούν από ολιγωρία. Διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος και η παράταξή του θα συμπράξουν με την δημοτική αρχή για το συγκεκριμένο ζήτημα, με γνώμονα το καλό του διευρυμένου δήμου.

Η πρόταση που εγκρίθηκε  από την συνέλευση, είναι να συνεχίσει  την ανεξάρτητη λειτουργία το νοσοκομείο σε κάθε επίπεδο και να ληφθούν πρωτοβουλίες για την αναβάθμισή του.

Οι βουλευτές

Αρχικά, ο υφυπουργός Αγροτικής  Ανάπτυξης και  βουλευτής Γιάννης  Κουτσούκος αναφέρθηκε στο νοσοκομείο. Διευκρίνισε  ότι δεν θα είχε αντίρρηση σε μια  ενιαία διοίκηση ανά  νομό, εάν κάτι τέτοιο θα εξυπηρετούσε πραγματικά στην αναβάθμιση του ΕΣΥ σε κάθε επίπεδο.

Πρόσθεσε  δε, ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί αρχικά η λειτουργία των  κλινικών που είναι  αναγκαίες και η ιδιαιτερότητα του κάθε νοσοκομείου να συντίθεται μέσα από τον τρόπο διοίκησης.

«Οι θεωρίες ενοποίησης δεν απαντούν στη  λύση του προβλήματος  για το νομό. Άρα, η πρόταση του  δημάρχου Ήλιδας είναι  μια πολύ σοβαρή πρόταση», είπε ο κ. Κουτσούκος.

Σχετικά με το τμήμα ΤΕΙ, το χαρακτήρισε μια  μεγάλη κατάκτηση  για της Αμαλιάδα, επιρρίπτοντας ευθύνες και στη διοίκηση του Α – ΤΕΙ Πατρών. «Οφείλουμε να διασφαλίσουμε τις σπουδές των σπουδαστών. Να δούμε τι σημαίνει για το ΤΕΙ Αμαλιάδας το κλείσιμο του τμήματος», επεσήμανε.

Τέλος, είπε ότι θα πρέπει να εξεταστεί και  η συγκρότηση μιας συνολικής μονάδας στο νομό όσον αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της.

Στη συνέχεια ο βουλευτής  της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας ανέφερε ότι το νοσοκομείο Αμαλιάδας  δεν είναι απλά ένα κτίριο, αλλά ένα ίδρυμα με μεγάλη ιστορία και προσφορά. Δήλωσε αλληλέγγυος σε κάθε αγώνα για την αυτοτελή λειτουργία και αναβάθμισή του.

Μιλώντας  για το  ΤΕΙ, αναφέρθηκε σε επικοινωνία που  είχε με τον πρόεδρο  του Α – ΤΕΙ  Πατρών Σ. Καπλάνη, όπου μέσα από αυτή την  επικοινωνία έγινε  αντιληπτό ότι  από του χρόνου δεν θα λειτουργεί κανένα τμήμα στην Ηλεία, μετά τις αξιολογήσεις που θα προηγηθούν, σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ εξέφρασε την συμπαράστασή του στον αγώνα των σπουδαστών. 

Οι φορείς

Ο πρόεδρος του Επιστημονικού  Συμβουλίου Ευάγγελος Μπράμος στάθηκε στην ανάγκη αυτοτέλειας του νοσοκομείου, τονίζοντας ότι όσο και εάν αναπτυχθεί το νοσοκομείο Πύργου, δεν μπορεί ποτέ να ξεπεράσει τις 215 κλίνες και άρα το νοσοκομείο Αμαλιάδας είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο.

Ότι το νοσοκομείο πρέπει να ενισχυθεί και  να παραμείνει όπως έχει, επεσήμανε ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας Ανδρέας Αντωνιάδης. Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Βασίλης Μιχαλόπουλος μίλησε για πλαστά στοιχεία σχετικά με την αξιολόγηση που έγινε, καλώντας σε δυναμικό αγώνα, τόσο για το νοσοκομείο, όσο και για το ΤΕΙ.

Προς  αυτή την κατεύθυνση μίλησαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του  ΕΒΕ Ηλείας Άγγελος  Αγγελόπουλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού  Συλλόγου Αμαλιάδας  Νίκος Κυπρούλης, ο πρόεδρος της  ΟΕΒΕ Ν. Ηλείας Νίκος  Λουκόπουλος και  ο Σπύρος Ζαφειρόπουλος με την ιδιότητα του μέλους του Δικτύου Αφύπνισης Πολιτών, αλλά και του καθηγητή του ΤΕΙ Αμαλιάδας, ο οποίος στηλίτευσε την απουσία των πολιτών από την λαϊκή συνέλευση και τον αγώνα που κάνουν οι σπουδαστές. Επίσης, αλληλέγγυος τάχθηκε και ο πολιτευτής της ΝΔ Θόδωρος Βλαγκούλης.

Παρουσίες


Μεταξύ  άλλων παραβρέθηκαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, Ευγένιος Μπαλκάμος, Νίκη Κοκκαλιάρη και Γιώργος Καραπάνος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Πέτρος Παπαδάτος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Αθανάσιος Σκορδαλής, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας Νατάσσα Παναγιωτάρα, ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών Νοσοκομείου Κώστας Καραϊνδρος, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αμαλιάδας Ήλιας Τσαρούχας κ.α.

(του Παναγιώτη Πεντάζου, για την εφημερίδα ΠΡΩΤΗ)

 

Δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Χαράλαμπου Καφύρα για ΤΕΙ και νοσοκομείο Αμαλιάδας

Προς
Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας  κ. Απ. Λιώση
Δήμαρχο  Ήλιδας κ. Γιαν. Λυμπέρη

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση να συμμετάσχω την Κυριακή, 5 Ιουνίου 2011 στη Λαϊκή Συνέλευση που συγκαλείτε με θέματα:

Διαδικαστικά, λειτουργικά και θεσμικά προβλήματα Νοσοκομείου Αμαλιάδας (μετά την απόφαση συγχωνεύσεων Νοσοκομείων).
Κατάργηση τμήματος Εμπορίας & Διαφήμισης Αμαλιάδας τού ΑΤΕ1 Πατρών.

Η παρουσία μου στην τόσο σημαντική πρωτοβουλία σας δεν είναι δυνατή διοτι ταυτόχρονα την ιδία ώρα  πραγματοποιείται προγραμματισμένη συγκέντρωση(στην όποια είμαι και ομιλητής) απο την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τη 5 Ιουνίου , την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στον νομό Ηλειας, στην περιοχή του δάσους Φολόης.

Επιτρέψτε μου όμως να επαναλάβω την αταλάντευτη και αδιαπραγμάτευτη θέση μου όποια είναι : Συνέχισης της λειτουργίας του Τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης του ΑΤΕΙ Πατρών στην Αμαλιαδα, καθώς και η συνέχιση και αναβάθμιση της λειτουργίας του Νοσοκομείου της πόλης της Αμαλιάδας.

ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΙ ΤΗΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ


Η απόφαση να μην εισαχθούν φοιτητές στο ΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης Αμαλιάδας :

Βρίσκει αντίθετους τους θεσμικούς φορείς και συνολικά την κοινωνία της Ηλείας.
Έρχεται σε αντίθεση με διακηρύξεις και προγράμματα, που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός της χώρας για την ανάπτυξη στην Ηλεία Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ακυρώνει και υπονομεύει  ουσιαστικά τη δυνατότητα ανασυγκρότησης του Ηλειακού χώρου μετά τη δυσμενή συγκυρία που ακολούθησε τις πρωτοφανείς φυσικές καταστροφές στην Ηλεία.
Υπονομεύει  και αμφισβητεί το μοντέλο της περιφερειακής εκτόνωσης των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στην Ελληνική Περιφέρεια και ειδικά στην Π.Δ.Ε.

Όπως  και το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδος ψήφισε υπέρ της απρόσκοπτης συνέχισης και λειτουργίας του Τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης στο Παράρτημα Αμαλιάδας του Τ.Ε.Ι. Πάτρας, έτσι και εγώ ως Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας ζητώ όχι να μην κλείσει κανένα τμήμα ΤΕΙ στην Ηλεία αλλα στην Ηλεία που  αδικείται κατάφορα, επιβάλλεται  η ίδρυση πανεπιστημιακής σχολής και αυτόνομου ΤΕΙ.       

ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ

Άδικη και παράλογη θα είναι οιαδήποτε απόφαση που θα επηρεάσει αρνητικά την λειτουργία του Νοσοκομείου της Αμαλιάδας το οποίο μέχρι και σήμερα, έχει να επιδείξει σπουδαίο έργο.

Η λύση είναι η συμπληρωματική λειτουργία των δύο νοσοκομείων με τους τομείς που λειτουργεί το καθ' ένα σήμερα καθώς και η συνέχιση και αναβάθμιση της λειτουργίας του Νοσοκομείου της πόλης της Αμαλιάδας.Εκτύπωση