Υγεία
Εκτύπωση | Μέγεθος Κειμένου μείωση μεγέθους μείωση μεγέθους
Από καρδιά ή από φόβο;
Υγεία ( 08/06/2011 12:21 )    δήμος:
Από καρδιά ή από φόβο;

Οι άνθρωποι που βιώνουν έντονα το φόβο του θανάτου κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής, έχουν αυξημένες πιθανότητες να γίνουν θύματα ενός χειρότερου αποτελέσματος, σύμφωνα με στοιχεία νέας έρευνας.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 208 ασθενείς να αξιολογήσουν τα επίπεδα φόβου τους μετά από ένα σοβαρό καρδιακό επεισόδιο. Τα άτομα που ανέφεραν ότι ήταν πιο αγχωμένα κατά τη διάρκεια της καρδιακής προσβολής, παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα κάποιων χημικών δεικτών, συνδεδεμένων με τη δημιουργία φλεγμονών, στο αίμα τους.

Στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση για την Καρδιά, οι συντάκτες  αναφέρουν πως οι οξείες φλεγμονές μπορούν να οδηγήσουν σε άσχημες επιπτώσεις για την υγεία μακροπρόθεσμα.

Η έρευνα, με επικεφαλής μια ομάδα του Imperial College, διαπίστωσε πως οι ασθενείς που ανέφεραν έντονο φόβο του θανάτου είχαν αυξημένα επίπεδα του TNF alfa – ενός δείκτη που έχει συνδεθεί με φλεγμονώδεις διεργασίες στον οργανισμό. Μετρήθηκε, επίσης, η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού και της κορτιζόλης τρεις εβδομάδες μετά την εκδήλωση του επεισοδίου.

Ο καθηγητής ψυχολογίας του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, Andrew Steptoe, που εργάστηκε για την έρευνα, δήλωσε πως: «Ο φόβος του θανάτου δεν είναι απλώς μια συναισθηματική αντίδραση, αλλά συνδέεται με τις βιολογικές αλλαγές που συνεχίζονται κατά τη διάρκεια των οξέων καρδιακών επεισοδίων».

Ο Δρ. Mike Knapton, συνεργάτης ιατρικός διευθυντής του Βρετανικού Καρδιολογικού Ιδρύματος, δήλωσε πως «αυτό που πρέπει να ξέρουμε τώρα είναι κατά πόσον μπορούμε να καθησυχάσουμε τους φόβους κάποιου τη στιγμή που θα συμβεί το κακό και κατά πόσον αυτό μεταφράζεται όντως σε καλύτερα αποτελέσματα σε βάθος χρόνου».

 

 

Εκτύπωση