Γη/περιβάλλον
Εκτύπωση | Μέγεθος Κειμένου μείωση μεγέθους μείωση μεγέθους
Οι Ηλείοι συμμετέχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος
Γη/περιβάλλον ( 04/06/2011 14:46 )    δήμος:
Οι Ηλείοι συμμετέχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος

Πλήθος περιβαλλοντικών δράσεων και στο νομό Ηλείας αύριο Κυριακή 5 Ιουνίου, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Το iliatora.gr παραθέτει τις ανακοινώσεις φορέων και συλλόγων, τις οποίες μας απέστειλαν με ηλεκτρονικά μηνύματα:

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας- Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας

Σχετικά με τις δράσεις που αποφασίσαμε να πραγματοποιηθούν στις 5 Ιουνίου  κατά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στον νομο Ηλειας , σας πληροφορούμε ότι θα γίνουν σε δύο περιοχές και συγκεκριμένα:

Στην  περιοχή του δάσους ΦΟΛΟΗ, μπροστά από το Κέντρο Περιβαλλοντολογικής Εκπαίδευσης, στο δ.δ. Κούμανι θα γίνουν οι παρακάτω δράσεις:

Η πρώτη αφορά  πεζοπορία  μέσα στο δάσος, περίπου 14 χλμ., σε ειδικά χαραγμένη διαδρομή. Η δεύτερη αφορά ποδηλατοδρομία  πάλι εντός του δάσους σε ειδική διαδρομή 22 χλμ. και η τρίτη δράση αφορά τους κυνηγετικούς συλλόγους, όπου θα δημιουργηθεί χώρος έκθεσης θηραμάτων στην παιδική χαρά του Κέντρου. Στη συνέχεια θα γίνει απελευθέρωση φασιανών και ορτυκιών. Παράλληλα θα γίνουν ανακοινώσεις για ερευνητικά προγράμματα για τα μανιτάρια της περιοχής, καθώς επίσης και περίπατος με άλογα εντός του δάσους – με πρωτοβουλία των κυνηγετικών συλλόγων.

Ώρα συγκέντρωσης: 10:30 μεσημείο συνάντησης: μπροστά στο Κέντρο Περιβαλλοντολογικής Εκπαίδευσης, στο Κούμανι Ηλείας (διασταύρωση με δρόμο Λάλα – Λαμπείας)

11:00: Έναρξη πεζοπορίας

11:30: Έναρξη ποδηλατοδρομίας

12:00 : Δράσεις Κυνηγετικών Συλλόγων

Στις δράσεις θα συμμετέχουν οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι Πύργου, Αμαλιάδας, Αρχ. Ολυμπίας και  Κρέστενας, ο Ελληνικός Ερυθρός  Σταυρός, η Διασωστική Ομάδα Φιγαλείας (ΔΕΟΦ), η Διασωστική Ομάδα Ηλείας, η ΠΡΟΤΕΚΤΑ, ο Φιλοζωικός Σύλλογος Πύργου, η περιβαλλοντική αγωνιστική λέσχη Αμαλιάδας (ΠΑΛΕΑ), ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φωναϊτίκων «Ο Φενεός» κ.α.

Στη δεύτερη περιοχή (Θίνες Βαρθολομιού) έχουν προγραμματιστεί δράσεις που αφορούν σε καθαρισμό ακτών και παραθαλάσσιων δασών. Στην προσπάθεια αυτή μετέχουν η Δ/νση Δασών Ηλείας και τα τρία Δασαρχεία , Πύργου, Αμαλιάδας και Κρεστένων, η ΕΣΕΠΑ Βαρθολομιού το Χαμόγελο του Παιδιού, όλες οι εθελοντικές φιλοπεριβαλλοντικές οργανώσεις του Νομού μας, οι ΜΚΟ, τα δίκτυα εθελοντικών οργανώσεων και όλοι οι κυνηγετικοί σύλλογοι του Νομού.

Ώρα συγκέντρωσης: 10:30 με σημείο συνάντησης: μπροστά στο Τουριστικό Περίπτερο


Σώμα Ελλήνων Προσκόπων

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (Σ.Ε.Π.), γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος συνεχίζοντας για δεύτερη χρονιά τη δράση με τίτλο «100 πάρκα και χώροι πολιτισμού». Πρόκειται για μία δράση εθελοντικής προσφοράς, η οποία ξεκίνησε το 2010 με αφορμή τον εορτασμό της 100ετίας του Ελληνικού Προσκοπισμού με στόχο να προάξει το σεβασμό στη φύση και να αναδείξει την πρωτοβουλία των πολιτών στην προστασία του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα το Σ.Ε.Π. καλεί τους πολίτες των Δήμων που πραγματοποιείται η δράση να συμμετέχουν στην προσπάθεια καθαρισμού και αποψίλωσης περιαστικών δασών, αλσυλλίων και πάρκων με στόχο την πρόληψη και προστασία από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές.

Η δράση  στους Δήμους της περιφέρειας θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του ομίλου Eurobank EFG για τον οποίο η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί καθήκον. Το 2003 ο Όμιλος θέσπισε επίσημη Περιβαλλοντική Πολιτική ενώ, από το 2004, η Eurobank EFG παραμένει ο πρώτος και μοναδικός τραπεζικός όμιλος στην Ελλάδα και ένας από τους λίγους στην Ευρώπη, που έχει πιστοποιηθεί κατά το Διεθνές Πρότυπο ISO 14001 για την εφαρμογή Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης. Επιπλέον η Eurobank EFG το 2009 καταχωρήθηκε στο Ευρωπαϊκό Μητρώο των επιχειρήσεων που τηρούν τον Κανονισμό για την περιβαλλοντική διαχείριση, το EMAS (Eco-Management & Audit Scheme) και έχει αποσπάσει για δύο συνεχείς χρονιές το Εθνικό Βραβείο στον αντίστοιχο Διαγωνισμό. Η Eurobank EFG υποστηρίζει για δεύτερη χρονιά τη δράση του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων «100 πάρκα και χώροι πολιτισμού».

Η δράση  θα ξεκινήσει την Κυριακή 5 Ιουνίου 2011, ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και θα συνεχιστεί τα επόμενα Σαββατοκύριακα του Ιουνίου.  

Συγκεκριμένα  στον Πύργο η δράση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Δήμο Πύργου ως εξής:

Κυριακή 5 Ιουνίου 2011
ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ: Αλσύλιο Σπιάτζας
Σημείο Συνάντησης: Είσοδος αλσυλίου
Ώρα συνάντησης: 11:00

Ελπίζουμε ότι οι δημότες και οι κάτοικοι όλων των περιοχών θα αγκαλιάσουν  αυτή την πρωτοβουλία, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα ηχηρό μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση του εθελοντισμού στη χώρα μας!


Πολιτιστική Λέσχη τραπεζικών Ηλείας

Η επόμενη Κυριακή 5η Ιουνίου έχει οριστεί σαν Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Αυτή είναι ημέρα εξόρμησης και δράσης γιά δενδροφυτεύσεις, καθαρισμό παραλιών ,περιαστικών δασών, γειτονιών κλπ.,δράσεις που ενισχύουν την περιβαλλοντική συνείδηση και δίνουν ένα ακόμα μήνυμα, το μήνυμα για ένα καλύτερο περιβάλλον.

Η περιοχή του Πύργου , έχει επιλεγεί εφέτος, μαζί με άλλες πέντε πανελλήνια,εκτός Αττικής από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων με τη συνεργασία του Δήμου Πύργου όπου θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος και θα επικεντρωθούν τέτοιες δράσεις εκτιμώντας τις μεγάλες καταστροφές που υπέστη η περιοχή από τις πρόσφατες πυρκαγιές

Η δράση γίνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, και του Υπουργείου [Πολιτισμού και Τουρισμού.
Για το λόγο αυτό εθελοντικές κινήσεις, ομάδες πολιτών, οικογένειες, ΜΚΟ, δήμοι και περιφέρειες καλούνται από τους οργανωτές στα δάση, παραλίες, πάρκα, πλατείες, δρόμους, γειτονιές. Έτσι η Πολιτιστική Λέσχη Τραπεζικών Ν Ηλείας θα συμμετάσχει στην αξιέπαινη  αυτή πρωτοβουλία  της περιοχής  την προσεχή Κυριακή στο αλσύλλιο της Σπιάντζας kai ώρα 11 πμ για καθαρισμό, αναβάθμιση και βελτίωση του..

Έτσι , καλούμε τα μέλη της Πολιτιστικής Λέσχης και όλους τους τραπεζικούς , ώστε όλοι μαζί θα ενώσουμε τις δυνάμεις τους σε έναν κοινό στόχο, την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος, να αποδείξουμε έμπρακτα την αγάπη για τη φύση.

Ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Λέσχης Τραπεζικών Ηλείας
Κωνσταντίνος Τριανταφυλλόπουλος

Ο Γενικός Γραμματέας
Γιώργος ΒασιλόπουλοςΈνωση Ενεργών Πολιτών Πύργου

Κυριακή 5η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Αυτή έχει οριστεί σαν ημέρα δράσεων που θα ενισχύουν την περιβαλλοντική συνείδηση και παράλληλα θα δίνεται το μήνυμα για ένα καλύτερο περιβάλλον.

Η περιοχή του Πύργου , έχει επιλεγεί εφέτος,,από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων με τη συνεργασία του Δήμου Πύργου όπου θα γίνουν σειρά από δράσεις στο αλσύλλιο της Σπιάντζας την Κυριακή 5 Ιουνίου και ώρα 11 πμ  όπου εκτιμώντας τις μεγάλες καταστροφές που υπέστη η περιοχή από τις πρόσφατες πυρκαγιές

Η δράση γίνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, και του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
Για το λόγο αυτό εθελοντικές κινήσεις, ομάδες , ΜΚΟ, δήμοι κλπ καλούνται από τους οργανωτές στα δάση, παραλίες, πάρκα, πλατείες, δρόμους, γειτονιές. Έτσι η ΄Ένωσή Ενεργών Πολιτών Πύργου ανταποκρίνεται πρόθυμα σε αυτό το Κάλεσμα και θα συμμετάσχει στην αναβάθμιση και τον καλοπισμό του όμορφου αυτού αλσυλλίου...

Καλούμε λοιπόν τα μέλη της Ένωσης Ενεργών Πολιτών Πύργου και όλους τους πολίτες να λάβουν μέρος και με λίγη προσπάθεια από όλους να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.γιά αυτόν τον πνεύμονα της πόλης μας.

Ο α/α Γραμματέας της Ένωσης Ενεργών Πολιτών Πύργου
Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

 

Εθελοντική Δράση Πύργου

Το Αθλητικό Κέντρο της Αγίας Βαρβάρας Δήμου Πύργου, αποτελεί ένα μοναδικό χώρο, ο οποίος με την σωστή χρήση του μπορεί να προσφέρει πολλά στα παιδιά και στους νέους ανθρώπους της πόλης του Πύργου.

Όμως  σκουπίδια, χόρτα, σπασμένες μπασκέτες, φρεάτια χωρίς καπάκια, ξηλωμένες   περιφράξεις, κατεστραμμένοι προβολείς, σπασμένα μάρμαρα, παραμελημένα  δέντρα, σπασμένα μπουκάλια και βανδαλισμοί το καθιστούν επικίνδυνο, αφιλόξενο και ακατάλληλο για το σκοπό που έχει κατασκευαστεί.

Η εγκατάλειψη είναι το μοναδικό στοιχείο που χαρακτηρίζει το χώρο.

Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΠΥΡΓΟΥ την Κυριακή 5 Ιουνίου 2011 και ώρα 10:00 π.μ. θα προσπαθήσει με τους κατοίκους της περιοχής να οργανώσει μία μεγάλη γιορτή. Μια γιορτή εθελοντών κάθε ηλικίας οι οποίοι θα προσπαθήσουν να καθαρίσουν και να αναδείξουν το Αθλητικό Κέντρο Αγ. Βαρβάρας.

Θα  κοπούν τα χόρτα, θα γίνει κλάδεμα  των δέντρων, θα τοποθετηθεί νέο ταμπλό στην μπασκέτα, θα γίνει καθαρισμός από τα σκουπίδια.

Κάτω  από τους ήχους μουσικής και με διάφορα εδέσματα στην συνέχεια, οι εθελοντές θα δώσουν αξία στην γειτονιά και στην πόλη τους.

Αλλάζουμε τις γειτονιές  μας όλοι μαζί.

Την  προσπάθεια μας στηρίζουν:

Ο Σύλλογος Εμπόρων Βιοτεχνών Επαγγελματιών (Ε.Β.Ε.) Νομού Ηλείας και το φροντιστήριο ξένων γλωσσών ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΓΚΟΥΤΗ με την οικονομική τους συνδρομή για την αγορά μέρους των απαιτούμενων υλικών.
Ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Δήμου Πύργου «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» με την προσφορά νερών, αναψυκτικών και εδεσμάτων.

Στην  προσπάθεια μας συμμετέχουν:

Ο Σύλλογος Σπουδαστών Τ.Ε.Ι. Πύργου

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΠΥΡΓΟΥ
blog: www.ed-pirgou.blogspot.com
email: e.d.pirgou@gmail.com

 

Φιλοζωϊκή MKO Rommel

Στις 9 το πρωί της Κυριακής, μέλη του συλλόγου μαζί με εθελοντές από άλλους φορείς θα ξεκινήσουν από την πλατεία Κρεστένων για την παραλία Κάτω Σαμικού. Εκεί θα αναλάβουν τον καθαρισμό της από τα σκουπίδια και κάθε λογής ακαθαρσία, ώστε να την παραδώσουν στο δήμο και την τοπική κοινωνία, πεντακάθαρη, για να χαρούν όλοι το καλοκαίρι.

Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν 14 εθελοντικές οργανώσεις, η Αστυνομία, το Λιμενικό, το Δασαρχείο Ολυμπίας και η Διεύθυνση Δασών Ηλείας. Καθαρισμός θα γίνει και στο παράλιο δάσος. «Θα θέλαμε κάθε μέρα να ήταν σαν την 5η Ιουνίου. Αυτό θα σήμαινε ότι θα είχαμε την Ελλάδα καθαρή. Θα συνεχίσουμε τις δράσεις μας για να έχουν καλά αποτελέσματα για το περιβάλλον και τα ζώα» είπε ο πρόεδρος του Rommel, που ζήτησε τη συνεργασία της Πολιτείας για να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα σε αυτούς τους τομείς.

Εκτύπωση