Ανακοινώσεις
Εκτύπωση | Μέγεθος Κειμένου μείωση μεγέθους μείωση μεγέθους
Αφισορύπανση στο δήμο Ήλιδας
Ανακοινώσεις ( 02/06/2011 23:58 )    δήμος: Ήλιδας
Αφισορύπανση στο δήμο Ήλιδας

Το τελευταίο δίμηνο παρακολουθήσαμε δημοσιεύματα για πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής σχετικά με την αφισορύπανση στην πόλη της Αμαλιάδας. Οι πρωτοβουλίες αυτές – αρχικά – περιελάμβαναν μια εκστρατεία ενημέρωσης για τις κυρώσεις...

... που έχει η παράνομη ανάρτηση αφισών και λοιπών πινακίδων με αποδέκτες κυρίως τις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν αυτή την τακτική εδώ και πολλά χρόνια.

ΠΡΟΣ
Δήμαρχο Ήλιδας
Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας
Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Ήλιδας
Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Ήλιδας

Στη συνέχεια, η δημοτική αρχή προχώρησε σε συστάσεις προς τις επιχειρήσεις αυτές, αλλά παρόλα αυτά το φαινόμενο συνεχίζεται, ίσως όχι με την ίδια ένταση αλλά ενόψει καλοκαιριού αναμένεται να «φουντώσει» πάλι.

Το θέμα είναι ότι, όταν διενεργείται μια παρανομία θα πρέπει να υπάρχει αυτόβουλη παρέμβαση εισαγγελέα και αυτοί που παρανομούν να λογοδοτήσουν στα δικαστήρια όπου και θα τους επιβληθούν και οι κυρώσεις. Το νομικό πλαίσιο (2696/1999 (Κ.Ο.Κ.), 2946/2001 , ΦΕΚ Α’ 224) είναι σαφές στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Είναι απορίας άξιο, όταν 4-5 επιχειρήσεις είναι αυτές που ρυπαίνουν την πόλη, πως κανείς δεν επιβάλλει καμία κύρωση εδώ και χρόνια και η καθημερινότητά μας επιβαρύνεται τόσο αισθητικά αλλά και ουσιαστικά, αφού σε περιπτώσεις όπως στη διασταύρωση της Κουρούτας (το πιο σύνηθες σημείο για παράνομη αφισοκόλληση), η οδήγηση γίνεται πολύ επικίνδυνη με τις αφίσες να αποσπούν την προσοχή των οδηγών.

Και αν οι κυρώσεις δεν είναι η λύση για μια κοινωνία συναίνεσης και ευθύνης (αν και με τα χρήματα από τα πρόστιμα θα μπορούσε ο δήμος να χρηματοδοτήσει μια σειρά από κοινωνικές δράσεις) μπορεί να πραγματοποιηθεί μια ανοικτή συνάντηση με τις επιχειρήσεις αυτές με απόλυτη διαφάνεια, ώστε να επέλθει μια συμφωνία, για να σταματήσει το φαινόμενο και κανένας να μην τυγχάνει ιδιαίτερης μεταχείρισης.

Τέλος, η δημοτική αρχή θα πρέπει να δίνει πρώτα το καλό παράδειγμα στο θέμα της αφισορύπανσης στις εκδηλώσεις που συμμετέχει σαν οργανωτής/συνδιοργανωτής/χορηγός (π.χ. παλιότερη θεατρική παράσταση στην οποία ο δήμος Ήλιδας συμμετείχε ως διοργανωτής και η Αμαλιάδα «πνίγηκε» στις αφίσες) και να αναρτά τις σχετικές αφίσες μόνο στα ξύλινα ταμπλό που έχουν τοποθετηθεί για αυτό το σκοπό εντός των ορίων της πόλης.

Πέρα από τη συνάντηση με τις επιχειρήσεις, προτείνουμε την υλοποίηση μιας δράσης από το Δίκτυο Αφύπνισης Πολιτών όπου με τη συνδρομή των τοπικών αρχών (δήμος, Αστυνομία) θα γίνει απομάκρυνση αφισών και πινακίδων από το κτίριο ΣΚΟΣ ΑΣΕ πλησίον της Πυροσβεστικής και θα δοθεί συνολικά το μήνυμα προς την τοπική κοινωνία.

Οποιαδήποτε επικοινωνία σας μαζί μας να προωθηθεί στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: citizenalertnet@gmail.com

Φιλικά

Δίκτυο Αφύπνισης Πολιτών

 

Εκτύπωση