Ανακοινώσεις
Εκτύπωση | Μέγεθος Κειμένου μείωση μεγέθους μείωση μεγέθους
To αυγό του φιδιού
Ανακοινώσεις ( 28/05/2011 02:58 )    δήμος: Πύργου
To αυγό του φιδιού

Τα γεγονότα που συνέβησαν κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. με αφορμή το θέμα των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, απαιτούν την ιδιαίτερη προσοχή όλων. Ας δούμε πρώτα απ' όλα τα δεδομένα: Σε όλους τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της χώρας καταβάλλονται, σύμφωνα με...

... το νόμο, τροφεία, δηλαδή ένα ποσό που καλύπτει το κόστος της προσφερόμενης τροφής. Το ποσό αυτό κατά την 1/1/2007  είχε οριστεί σε 40 ? το μήνα.  Όταν η παράταξή μας ανέλαβε τη δημοτική αρχή το 2007,  αποφάσισε την κατάργηση της αμοιβής που λάμβαναν οι δημοτικοί σύμβουλοι που ορίζονταν στη διοίκηση του νομικού προσώπου των παιδικών σταθμών. Εξοικονομώντας την δαπάνη αυτή αλλά και με εξορθολογισμό των συνολικών δαπανών του δήμου, αποφασίσαμε την κατάργηση των τροφείων.

Δουλεύοντας σκληρά και συστηματικά, με πρωταγωνιστές το εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό των σταθμών, καταφέραμε, μέσα σε αντίξοες οικονομικά συνθήκες, όχι μόνο να κρατήσουμε σε λειτουργία, αλλά να αναπτύξουμε τους  σταθμούς μας, καλύπτοντας τις ανάγκες 220 παιδιών κατά μέσο όρο και αποτελώντας πρότυπο εκπαιδευτικής και κοινωνικής λειτουργίας κερδίσαμε την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία των γονιών.  

Μετά από τέσσερα χρόνια, στη δίνη της οικονομικής κρίσης που έπληξε και το δήμο μας με την περικοπή του 30 % περίπου των χρηματοδοτήσεων, για να προστατέψουμε τη λειτουργία των παιδικών σταθμών (αυτή τη στιγμή οφείλουμε πάνω από 70.000 ? στους προμηθευτές για τα τροφεία) κρίναμε ότι έπρεπε να επαναφέρουμε τα τροφεία για εκείνα τα οικογενειακά εισοδήματα που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν. Σύμφωνα με την εισήγηση προτείναμε στο δημοτικό συμβούλιο την πλήρη απαλλαγή από τα τροφεία για γονείς που  έχουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 15.000?, 30 ? για εισόδημα από 15.000 ? έως 25.000 ?, 40 ? από 25.000 ? έως 30.000 ? κα 50 ? από 30.000 ? και πάνω. Επίσης προτείναμε απαλλαγή για το 50 %  των τροφείων σε περιπτώσεις  πολυτέκνων, δεύτερου παιδιού στο σταθμό και ΑΜΕΑ.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα τροφεία σε όλους τους δήμους κυμαίνονται από 50 έως 120 ?.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. είχαν προσέλθει γονείς των παιδιών με τη νόμιμη εκπροσώπησή τους για να συμμετάσχουν στη συζήτηση. Είχε προηγηθεί συνάντησή τους και διεξοδική συζήτηση με το δήμαρχο, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η ευνοϊκότερη για τους γονείς  τροποποίηση της εισήγησης.

Τα μέλη του ΠΑΜΕ κατέλαβαν την αίθουσα του  Δ.Σ. και απαίτησαν, με τη χρήση απρόκλητης και προσχεδιασμένης βίας, τη ματαίωση της συζήτησης. Αφαίρεσαν τα καλώδια των μικροφώνων, προπηλάκισαν με σπρωξιές, κλωτσιές  και ύβρεις τον Πρόεδρο του Δ.Σ. και δημοτικούς συμβούλους και κατέλυσαν τη νομιμότητα.

Όμως αυτό που επλήγη και καταλύθηκε χθες από την έφοδο των μελών του ΠΑΜΕ είναι η Δημοκρατία. Ο πολιτικός χώρος του ΠΑΜΕ εκπροσωπείται στο ΔΣ και έχει κάθε δυνατότητα να υποστηρίξει τα επιχειρήματά του. Το ότι η προσκείμενη στο ΠΑΜΕ  παράταξη έχει τοποθετηθεί από το λαό στην ελάσσονα μειοψηφία με ποσοστό 6,81 % και δεν μπορεί να επιβάλλει τις θέσεις της, είναι πρόβλημα που αφορά το ΠΑΜΕ και μόνο και ας ψάξει να βρει την αιτία. Το να επιχειρεί όμως μια  μειοψηφία να επιβάλει τη θέση της στην πλειοψηφία με τη βία, αυτό αφορά τη κοινωνία και τη δημοκρατία. Τέτοιες συμπεριφορές έχουν συγκεκριμένο όνομα και θέση στο αρχείο της πολιτικής ιστορίας.

Η ιστορία έχει καταγράψει την αριστερά και το εργατικό κίνημα να αγωνίζονται για τη δημοκρατία και να αντιστέκονται στη βία τυραννικών εξουσιών. Η απρόκλητη βία, οι τραμπουκισμοί, οι μαγκουροφόροι και η χυδαιότητα δεν ανήκαν ποτέ στο οπλοστάσιο της αριστεράς και του εργατικού κινήματος.

Θέλω να πιστεύω ότι ήδη οι πιο πολλοί θέλουν να ξεχάσουν τα θλιβερά γεγονότα της χθεσινής συνεδρίασης. Και ότι κανείς δεν θα επιχειρήσει στο μέλλον να καταλύσει τη δημοκρατία στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. Για το λόγο αυτό ζητώ τη συνεργασία όλων των παρατάξεων του Δ.Σ., της πλειοψηφίας και της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας.

Στους σκληρούς και δύσκολους για τη χώρα και το λαό καιρούς, μέσα στη δίνη που δημιουργεί η απαξίωση του πολιτικού συστήματος, οι δήμοι μπορούν και οφείλουν να κρατήσουν την ελπίδα ζωντανή, να μετατραπούν σε οχυρά της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της αυτοδιαχείρισης, της κοινωνίας των πολιτών.

Στη δύσκολη συγκυρία η οργή και η αγανάκτηση μπορεί εύκολα να γίνει τυφλό  μίσος. Γι αυτό προέχει η προάσπιση με κάθε τρόπο της νομιμότητας και της δημοκρατίας. Γιατί η αναίρεση της νομιμότητας και των δημοκρατικών κανόνων με τη βία οδηγεί τις κοινωνίες στη ζούγκλα. Κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι θα επενδύσουν πιο εύκολα στο χάος. Αλλά όλοι θα πρέπει να θυμούνται ότι στις ζούγκλες εκκολάπτεται το αυγό του φιδιού.

Μάκης Παρασκευόπουλος
Δήμαρχος Πύργου

Εκτύπωση