Αυτοδιοίκηση
Εκτύπωση | Μέγεθος Κειμένου μείωση μεγέθους μείωση μεγέθους
Συνεδριάζει και για το θέμα του ΤΕΙ το Συμβούλιο της Δ.Κ. Αμαλιάδας
Αυτοδιοίκηση ( 26/05/2011 13:32 )    δήμος: Ήλιδας
Συνεδριάζει και για το θέμα του ΤΕΙ το Συμβούλιο της Δ.Κ. Αμαλιάδας

Το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Αμαλιάδας συνεδριάζει σήμερα 26 Μαίου και ώρα 20.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο Αμαλιάδας. Πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι...

... η έκδοση ψηφίσματος που αφορά την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για μη εισαγωγή νέων φοιτητών στο Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης του Τ.Ε.Ι. Πάτρας, που εδρεύει στην Αμαλιάδα. Στη συνεδρίαση θα παραστούν, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του Συμβουλίου Ηλία Τσαρούχα, η επιτροπή φοιτητών του Τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Πέτρος Παπαδάτος, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις και τις απόψεις τους στο Συμβούλιο.

Τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης αφορούν προεγκρίσεις χορήγησης αδειών ίδρυσης καταστημάτων στην Δημοτική Κοινότητα Αμαλιάδας.  Επίσης, καλούνται σύλλογοι, σωματεία, Μ.Κ.Ο. και όλες οι εθελοντικές ομάδες ή ιδιώτες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την ομάδα πυρασφάλειας της Δημοτικής Κοινότητας Αμαλιάδας, είτε με την παρουσία τους στη συνεδρίαση είτε μέσω επικοινωνίας τους με την γραμματεία του Συμβουλίου ή τον πρόεδρο.

Εντωμεταξύ, υπόμνημα προς την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας Φώφη Γεννηματά υπέβαλε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Πέτρος Παπαδάτος, στο οποίο αναφέρει :

Κυρία Αναπληρώτρια Υπουργέ  Παιδείας,

Με αυτό μας το υπόμνημα επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για θέματα που αφορούν τα τμήματα ΤΕΙ (παραρτήματα του ΤΕΙ της Πάτρας), την ιστορική τους διαδρομή και την παρουσία τους στην πόλη της Αμαλιάδας του Δήμου Ήλιδας.

Όταν το 2002 διεκδικήσαμε αγωνιστικά και τεκμηριωμένα το να λειτουργήσει τμήμα ΤΕΙ και στην Αμαλιάδα, σε ένα Νομό που είναι τελευταίος σε εισόδημα στη χώρα και πρόσφατα χτυπημένος από τραγικά φυσικά φαινόμενα, καταφέραμε από το υστέρημα μας να στηρίξουμε τη λειτουργία αυτών των τμημάτων, τους φοιτητές και την εκάστοτε διοίκηση του ΤΕΙ Πάτρας.

Ο Δήμος μας, αγόρασε  παλιές σταφιδαποθήκες του ΑΣΟ τις  οποίες με έξοδα του, μετέτρεψε σε μία πρώτη υποδομή φιλοξενίας του τμήματος ΤΕΙ της πόλης  μας. Στη συνέχεια παραχώρησε και  οικόπεδο άνω των 25.000 τ.μ. Προκειμένου  να οικοδομηθεί σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα για το οποίο και εξασφάλισε τη χρηματοδότησή του. Σήμερα οι κτιριακές υποδομές που κατέχει το ΤΕΙ Πάτρας για να λειτουργούν τα παραρτήματα του στην πόλη της Αμαλιάδας, είναι επαρκείς στο μεγαλύτερο μέρος τους υπερσύγχρονες και αναμφισβήτητα οφείλονται στα χρήματα και περιουσιακά στοιχεία που παραχωρήθηκαν από το υστέρημα του λαού της πόλης μας.

Παράλληλα ο Δήμος  Ήλιδας στηρίζει τη λειτουργία του  ΤΕΙ, αφού αυτός μισθοδοτεί και παραχωρεί 5 γραμματείς για την γραμματειακή υποστήριξη των Τμημάτων της πόλης μας.

Ο Εμπορικός Σύλλογος δεν παραμένει μόνο σε εκκλήσεις  για μειωμένες τιμές στους  φοιτητές της πόλης αλλά έχει θεσπίσει εδώ και χρόνια την εκπτωτική  κάρτα φοιτητών, όπως και παρεμβαίνει  δυναμικά για να παραμένουν τα ενοίκια των κατοικιών σε χαμηλά και λογικά επίπεδα.

Κυρία Αναπληρώτρια Υπουργέ, για εμάς τα ζητούμενα από την  ύπαρξη των τμημάτων ΤΕΙ στην πόλη, δεν έχουν σαν κίνητρο το οικονομικό όφελος!

Πρώτος και σημαντικός στόχος μας είναι μία πόλη της  Ελληνικής επαρχίας που εκτιμούμε ότι έχει όλα τα εχέγγυα να δεχτεί και να υποστηρίξει σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, να μπορεί με την παρουσία των φοιτητών να κρατήσει την κοινωνία της ζωντανή και να δώσει στη νεολαία της την ευκαιρία να αναβαθμιστεί ποιοτικά και να παραμείνει στον τόπο μας.  

Η Αρχαία Ήλιδα, πόλη διοργανώτρια των Ολυμπιακών αγώνων, πόλη γενέτειρα της Ολυμπιακής εκεχειρίας, στα ιερά χώματα της οποίας φιλοξενούμαστε εμείς οι σύγχρονοι Έλληνες νοιώθουμε  την υποχρέωση να φανούμε αντάξιοι αυτού του ένδοξου παρελθόντος, βάζοντας στόχο υψηλό που όμως δεν θα καταφέρουμε χωρίς την παρουσία και την συμβολή της νεολαίας, των νέων επιστημόνων, των νέων φοιτητών, γιατί δεν νοείται πολιτισμός χωρίς νεολαία, χωρίς την ενεργή παρουσία των φοιτητών μας.

Είναι σημαντικό για όλους μας, να σας γνωστοποιήσουμε και άλλη μία σημαντική παράμετρο. Αυτό που εμείς αποκαλούμε ισοζύγιο της παιδείας. Αυτό που εκτιμούμε ότι θα πρέπει να είναι μία από τις παραμέτρους για τη χωρική ταξινόμηση των σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ο Νομός μας και ο Δήμος μας σήμερα “εξάγει” έναν αριθμό φοιτητών οι οποίοι καταναλώνουν εισόδημα από τις οικογένειές τους για την επιβίωση τους, στις περιοχές όπου φοιτούν. Αυτό το εισόδημα λείπει από τον τόπο μας ο οποίος όπως σας αναφέραμε και ποιο πάνω είναι στατιστικά ο τελευταίος σε εισόδημα στη χώρα. Δεν ζητάμε κέρδος από την παρουσία των φοιτητών σε αυτό το Νομό. Όμως νομίζουμε ότι δικαιούμαστε να επιδιώκουμε να αναπληρωθεί αυτό το εξαγόμενο εισόδημα με την παρουσία και διαβίωση στον τόπο μας αντίστοιχου αριθμού φοιτητών.

Αποτελεί δέσμευση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προσωπικά η ανασυγκρότηση της  Ηλείας. Ειλικρινά αναρωτιόμαστε  αν είναι στα πλαίσια αυτής  της δέσμευσης η κατάργηση  του ενός από τα τέσσερα τμήματα  ΤΕΙ της Ηλείας.

Κυρία Υπουργέ, το τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης της Αμαλιάδας, ένα τμήμα που με τα πρώτα δείγματα ανάπτυξης του καταργείται, είναι απαραίτητο για να σπουδάσουν τα παιδιά των φτωχών παραγωγών αγροτικών προϊόντων, οικονομικά και κοντά στο σπίτι τους, τους τρόπους που θα προωθήσουν και θα πουλήσουν αυτά τα προϊόντα, ώστε να έρθει επιτέλους η εδώ και χρόνια πολυπόθητη ανάπτυξη της Ηλείας!  

Κυρία Υπουργέ η  Ηλεία χρειάζεται και άλλα τμήματα  ΤΕΙ, όπως αυτό της τυποποίησης και  συσκευασίας προϊόντων (όχι απαραίτητα και αποκλειστικά αγροτικών), γιατί οι εξειδικευμένοι επιστήμονες αυτού του τομέα λείπουν και έρχονται από σπουδές στο εξωτερικό και αυτό το προτεινόμενο τμήμα έχει άμεση σχέση και συνάφεια με τα υπάρχοντα έως σήμερα στην Αμαλιάδα (1. Πληροφορικής στη Διοίκηση και την Οικονομία και 2. Εμπορίας και Διαφήμισης που ουσιαστικά σήμερα καταργείται!)

Κλείνοντας ελπίζουμε  ότι θα αναγνωρίσετε το δίκαιο όλων όσων σας παραθέσαμε παραπάνω και  θα διορθώσετε σήμερα, την αδικία που  έχει υποστεί η κοινωνία της πόλης  της Αμαλιάδας εντάσσοντας στο μηχανογραφικό έντυπο το Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμησης (Παράρτημα Αμαλιάδας) του ΤΕΙ Πατρών.

Με εκτίμηση για τον Εμπορικό Σύλλογο  Αμαλιάδας

Ο Πρόεδρος
Πέτρος Παπαδάτος

Εκτύπωση