Πολιτική
Εκτύπωση | Μέγεθος Κειμένου μείωση μεγέθους μείωση μεγέθους
Η Δημοκρατική Αριστερά για τα προβήματα που βιώνουν οι Ηλείοι
Πολιτική ( 26/05/2011 01:28 )    δήμος:
Η Δημοκρατική Αριστερά για τα προβήματα που βιώνουν οι Ηλείοι

Την ανησυχία και τον προβληματισμό της για την κατάσταση την οποία βιώνουν οι πολίτες της Ηλείας, λόγω των συσωρευμένων προβλημάτων της περιοχής που επιτείνουν, σχεδόν δραματικά, οι συνέπειες της οικονομικής...

... κρίσης, εκφράζει η Νομαρχιακή Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Στην τελευταία  συνεδρίασή της την Τρίτη στον Πύργο, η Ν.Ε. της ΔΗΜΑΡ συζήτησε διεξοδικά τα προβλήματα τηςπεριοχής, καταλήγοντας στη γενική εκτίμηση ότι δεν μπορεί να υπάρξει αναστροφή από την σημερινή δυσχερή κατάσταση, αν η περιφερειακή ενότητα Ηλείας δεν ακολουθήσει, σε συνεργασία με την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μια ορθολογική αναπτυξιακή διαδικασία, που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό, που θα κατανοεί την ανάγκη για «πράσινη στροφή» της τοπικής οικονομίας και που θα έχει στο επίκεντρό της τη βελτίωση της ζωής των πολιτών.

Ενδεικτικά, ανάμεσα στα επείγοντα προβλήματα, τα οποία οφείλει να προτάξει η  περιφερειακή ενότητα Ηλείας είναι:

Η συνέχιση της κατασκευής και η ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού, ώστε να ενταχθεί η περιοχή στους οδικούς άξονες της χώρας.
Η άμεση χρηματοδότηση των θαλασσίων και χερσαίων εγκαταστάσεων στο λιμάνι Κατακoλου ώστε να ολοκληρωθούν τα έργα υποδομής.
Ο εκσυγχρονισμός του αρδευτικού δικτύου.
Η κατασκευή της συνδετήριας οδού του λιμανιού της Κυλλήνης με την Ολυμπία Οδό. (Για το έργο αυτό να ζητηθεί η συνδρομή του δήμου της Ζακύνθου).
Η εξεύρεση οριστικής λύσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων και η άμεση δρομολόγησή της.
Η ενίσχυση και υποστήριξη στις πρωτοβουλίες πολιτών σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων τους (από καινοτόμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες μέχρι τον τουρισμό και τον πολιτισμό).

Παράλληλα η Δημοκρατική Αριστερά θεωρεί σήμερα απαραίτητο και αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε να υπάρξει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας για πολλές κατηγορίες συμπολιτών μας (ανέργους, συνταξιούχους, χαμηλά αμειβόμενους κλπ.), που πλήττονται ιδιαίτερα από  την οικονομική κρίση. Πρωταγωνιστές σε αυτήν την προσπάθεια, πέρα από τις αυτονόητες υποχρεώσεις της πολιτείας, οφείλουν να αναδειχθούν οι δήμοι, προτάσσοντας ανάλογες πολιτικές (από την εξασφάλιση των προνοιακών επιδομάτων, μέχρι τη συνέχιση προγραμμάτων, όπως το Βοήθεια στο Σπίτι, και την αξιοποίηση άλλων, για τους ανέργους στο ΕΣΠΑ προβλέπονται, 4,5 δις για κοινωνική στήριξη και έχουν απορροφηθεί μόνο 390 εκατομμύρια).

Στην ίδια κατεύθυνση είναι απαραίτητη η ενίσχυση του τομέα της υγείας, ιδιαίτερα  στην  πρωτοβάθμια φροντίδα (με στελέχωση των Κέντρων Υγείας, των ιατρείων του ΙΚΑ κλπ) και στη δευτεροβάθμια νοσοκομειακή περίθαλψη με τον άμεσο εξορθολογισμό της λειτουργίας της.

Οι δήμοι, τέλος, οφείλουν να αναπτύξουν ειδικά προγράμματα συνεργασίας πάνω σε κοινά προβλήματα (π.χ. Πύργος και Ολυμπία για λιμάνι Κατακoλου, Κρέστενα-Ανδρίτσαινα και Ζαχάρω για αξιοποίηση παραλιακού μετώπου κλπ.)

Ανοιχτή συγκέντρωση στην Αμαλιάδα


Η ΝΕ Ηλείας της Δημοκρατικής Αριστεράς συζήτησε επίσης πάνω στις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής για τη δίμηνη πολιτική και οικονομική εξόρμηση του κόμματος. Ανάλογες συζητήσεις θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες στις οργανώσεις του Πύργου και της Αμαλιάδας, ενώ προγραμματίζεται για τον Ιούνιο πολιτική συγκέντρωση στην Αμαλιάδα με τη συμμετοχή μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Nομαρχιακή Επιτροπή Ηλείας της Δημοκρατικής Αριστεράς

Εκτύπωση