Ανακοινώσεις
Εκτύπωση | Μέγεθος Κειμένου μείωση μεγέθους μείωση μεγέθους
Τι ανέφεραν εγγράφως στην Φώφη η ΕΛΜΕ Ηλείας και ο Χαρ. Καφύρας
Ανακοινώσεις ( 24/05/2011 20:35 )    δήμος: Πύργου
Τι ανέφεραν εγγράφως στην Φώφη η ΕΛΜΕ Ηλείας και ο Χαρ. Καφύρας

Μετά και τους σεισμούς του 2007 και του 2008, το στεγαστικό πρόβλημα 10 σχολείων του νομού διαιωνίζεται με βασική ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας. Έχουμε ζητήσει συνάντηση με την Υπουργό παιδείας μέσω της ΟΛΜΕ αλλά...

... δυστυχώς δεν έγινε ποτέ με ευθύνη του υπουργείου. Ευκαιρίας δοθείσης που ήρθατε στο νομό μας θέλουμε να ενημερώσουμε και εσάς για την απελπιστική κατάσταση που θα βρεθούν το πολύ σε ένα χρόνο οι μαθητές αυτών των σχολείων εάν εσείς ως υπεύθυνο υπουργείο δεν φροντίσετε να ξεκινήσουν να κατασκευάζονται γιατί σίγουρα δεν θα μπορούμε να κάνουμε μάθημα στην ύπαιθρο. Συγκεκριμένα είχαμε την παρακάτω ενημέρωση από τη σύσκεψη 6-12-2010 που πραγματοποιήθηκε στη Αθήνα με το Διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΚ  κ. Ηρακλή Δρούλια και εκπροσώπους τοπικών φορέων.

Για το 1ο Γυμνάσιο Πύργου θα έπρεπε ήδη (πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου) να έχουν ξεκινήσει τα έργα της ανέγερσης στο χώρο που στεγαζόταν το παλιό 1ο Γυμνάσιο –Λύκειο Πύργου.

Για το Γυμνάσιο Λύκειο Καράτουλα, απαιτείται  τροποποίηση της εγκεκριμένης προμελέτης σύμφωνα με το πόρισμα της εδαφολογικής  μελέτης που θα εκπονηθεί το πρώτο εξάμηνο 2011.

Το Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Βαρθολομιού περιμένει την έγκριση για το τοπικό ρυμοτομικό από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του τέως νομάρχη μπορεί να χρειαστεί και δύο χρόνια να ετοιμαστεί ο φάκελος.

Για το 1ο Λύκειο Πύργου έχει αγοραστεί το οικόπεδο και υπάρχει ένσταση από δύο πολίτες προς το Δήμο Πύργου για το ρυμοτομικό ,αλλά δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχει το κονδύλι για την ανέγερση .

Για το Γυμνάσιο -Λύκειο Σιμόπουλου έχει αγοραστεί το οικόπεδο και υπάρχει ο χαρακτηρισμός χρήσης του οικοπέδου. Από 28/6/2010 έχει υποβληθεί ο φάκελος και περιμένουμε έγκριση κτιριολογικού καθώς και επιβεβαίωση της κ. Διαμαντοπούλου για κατασκευή του σχολείου.

Για το ειδικό ΤΕΕ Δήμου Πύργου και το ΕΕΕΕΚ υπάρχει το οικόπεδο αλλά εκκρεμεί η  έγκριση κτιριολογικού προγράμματος από τον ΟΣΚ, καθώς  και η ρυμοτομική μελέτη που από 3/7/2009 έχει σταλεί από τη Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση.

Για το Λύκειο Λεχαινών δεν γνωρίζουμε τίποτα.

Στο παρακάτω πίνακα φαίνονται και τα συγκεκριμένα ποσά που έχουν προγραμματιστεί.

Παρακάτω  φαίνονται και τα συγκεκριμένα ποσά που έχουν προγραμματιστεί:

Σχολεία υπό κατασκευή στην ευθύνη του ΟΣΚ
Σχολείο - Προϋπολογισμός
1ο Γυμνάσιο Πύργου 3.840.000 Ευρώ
Γυμνάσιο  – Λύκειο Καράτουλα 4.200.000 Ευρώ
Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Βαρθολομιού 5.000.000 Ευρώ
Λύκειο Λεχαινών - (Α.Π.Χ.- Γυμναστήριο) 3.500.000 Ευρώ

Σχολεία υπό κατασκευή στην ευθύνη της Νομαρχίας
Σχολείο - Προϋπολογισμός
1ο Λύκειο Πύργου 3.000.000 Ευρώ
Γυμνάσιο  – Λύκειο Σιμόπουλου 3.000.000 Ευρώ
ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΕ ΔΗΜΟΥ ΠΥΡΓΟΥ Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. ΔΗΜΟΥ ΠΥΡΓΟΥ 2.200.00

Έφτασε το τέλος της σχολικής χρονιάς και δυστυχώς οι δεσμεύσεις του κ. Δρούλια δεν έχουν υλοποιηθεί ούτε στο ελάχιστο δηλαδή ούτε για το 1ο  Γυμνάσιο Πύργου που είναι η πιο προχωρημένη περίπτωση. Από τηλεφωνήματα μας μαθαίνουμε ανεπίσημες  πληροφορίες, προφορικές δεσμεύσεις στο Δήμαρχο που ούτε αυτές έχουν τηρηθεί.

Μεγάλα κτηριακά προβλήματα δημιουργήθηκαν επίσης από  τις συγχωνεύσεις- καταργήσεις σχολικών μονάδων, που το υπουργείο χωρίς να λάβει υπόψη του το σύνολο των φορέων του νομού Ηλείας(μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, Δήμους, Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης). Στα σχολεία που συγχωνεύθηκαν-καταργήθηκαν  οι κτιριακές υποδομές των σχολείων υποδοχής είναι ανεπαρκείς. Ενδεικτικά αναφέρουμε, το Γυμνάσιο Σιμόπουλου που συγχωνεύθηκε με το Γυμνάσιο Εφύρας λειτουργεί σε λυόμενες αίθουσες και αναμένουμε την προσωρινή λύση μεταστέγασης στο Δημαρχείο Σιμόπουλου. 

Γι όλα αυτά απαιτούμε από εσάς:

Άμεσα επίσπευση όλων των διαδικασιών από το Υπουργείο Παιδείας  με άρση όλων των εμποδίων για την τάχιστη ανέγερση των παραπάνω σχολικών μονάδων.
Χρηματοδότηση σε όλους τους  εμπλεκόμενους φορείς(ΟΣΚ, Περιφέρεια, Δήμοι).
Το γαϊτανάκι των αρμοδιοτήτων δεν ενδιαφέρουν τους μαθητές τους γονείς ,τους εκπαιδευτικούς. Το υπουργείο είναι υπεύθυνο για τις καθυστερήσεις αυτές και οφείλει να πράξει άμεσα όλα όσα υποσχέθηκαν όλοι οι Υπουργοί Παιδείας των τελευταίων ετών συμπεριλαμβανομένης και της νυν Υπουργού.
Στα σχολεία που  συγχωνεύθηκαν-καταργήθηκαν και εκκρεμούν κτιριακά προβλήματα σχολείων υποδοχής άμεσες διαδικασίες για να βρεθούν οι μαθητές το Σεπτέμβρη σε σχολεία πραγματικά και όχι σε λυόμενα κουτιά.

Για όλα αυτά η υπομονή μας έχει εξαντληθεί. Δεν θα ανεχθούμε τη νέα σχολική  χρονιά να βρεθούμε στις ίδιες απαράδεκτες  συνθήκες που βιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια. Το Υπουργείο Παιδείας είναι υπόλογο για την κατάσταση αυτή. Η μη υλοποίηση των δεσμεύσεων του, θα βρει απέναντι του όλη την εκπαιδευτική κοινότητα του νομού μας. Η επιλογή είναι δική σας.

ΕΛΜΕ Ηλείας

-----------------------------------


Με  την ευκαιρία της επίσκεψης σας  θα ήθελα να σας θέσω ορισμένα ζητήματα που αφορούν το Υπουργείο σας και που απασχολούν τους Ηλείους : 

1. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ  ΝΕΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Μετά  τους σεισμούς του 2008 πάρα πολλά σχολεία επέστησαν ζημιές και σε πολλά από αυτά υπήρξε η προσωρινή λύση της στέγασης τους σε λυόμενες αίθουσες και αυτά τα σχολεία είναι :

Σχολεία υπό κατασκευή με ευθύνη του ΟΣΚ
1ο Γυμνάσιο Πύργου
Γυμνάσιο – Λύκειο Καράτουλα
Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Βαρθολομιού
Λύκειο Λεχαινών
Σχολεία υπό κατασκευή με ευθύνη των Δήμων
1ο Λύκειο Πύργου – Εσπερινό Γυμνάσιο – Λύκειο Πύργου
Γυμνάσιο – Λύκειο Σιμόπουλου
Ειδικό ΤΕΕ Δήμου Πύργου
Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Δήμου Πύργου
Γυμναστήριο 1ου Γυμνασίου Αμαλιάδας

Ζητάμε  την παρέμβαση σας τόσο στον ΟΣΚ, αλλά και στους άλλους φορείς υλοποίησης για την επιτάχυνση των διαδικασιών  έναρξης κατασκευής των παραπάνω σχολείων. 

2. ΤΕΙ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ-ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΤΕΙ


Με τελευταία  απόφαση του Υπουργείου Υγείας το Παράρτημα του ΤΕΙ Πάτρας στην Αμαλιάδα «Εμπορίας και Διαφήμισης», δεν θα έχει νέους εισακτέους για τη σχολική χρονιά 2011-2012 και το τμήμα αυτό κλείνει, με αποτέλεσμα την απώλεια των θετικών επιδράσεων που έχει για τον Νομό μας και την Αμαλιάδα η λειτουργία αυτού του τμήματος.

Θεωρούμε  αναγκαία την επανεξέταση αυτής  της απόφασης και τη συνέχιση της  λειτουργίας αυτού του τμήματος με εναλλακτική λύση την άμεση  αλλαγή περιεχομένου κατεύθυνσης αυτού  του τμήματος, ώστε το 2ο ΤΕΙ στην Αμαλιάδα να συνεχίσει να λειτουργεί.

Ζητάμε τη δική σας συνδρομή να μην κλείσει κανένα τμήμα ΤΕΙ στην Ηλεία, αλλά στην Ηλεία, η οποία έχει υποστεί δύο τεράστιες φυσικές καταστροφές, να ιδρυθεί και να λειτουργήσει αυτόνομο ΤΕΙ.  

3. ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ


Η συνέχιση λειτουργίας του τμήματος αθλητικής  διευκόλυνσης του Γυμνασίου Αμαλιάδας, καθώς και η ενίσχυση λειτουργίας  του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού  είναι απαραίτητες για την  αξιοποίηση των δεξιοτήτων των μαθητών  της Ηλείας.

4. ΣΧΟΛΗ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ-ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΤΥΠΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Το 2007, κατά την παρουσίαση του Σχεδίου  Ανασυγκρότησης από τον Πρόεδρο  του ΠΑΣΟΚ και νυν Πρωθυπουργό  Γεώργιο Παπανδρέου, αναφέρθηκε η  ανάγκη δημιουργίας :

«………μιας  Πανεπιστημιούπολης διεθνούς, σύγχρονης  συνδεδεμένης με τα υπάρχοντα Πανεπιστήμια της Πελοποννήσου και της Πάτρας. Οι υποδομές και ο θεματικός προσδιορισμός αυτού του Πανεπιστημιακού και Ακαδημαϊκού χώρου, θα έχουν σχέση με όλες τις πτυχές του αθλητισμού και της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Με όλες τις πτυχές της προστασίας και ανάδειξης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Με όλες τις πτυχές οικοανάπτυξης και τουρισμού, με τεχνολογίες και τεχνικές φιλικές στο περιβάλλον. Αλλά και με την επίλυση συγκρούσεων και πολέμων. Αυτός ο διεθνής σύγχρονος πανεπιστημιακός χώρος μπορεί να υιοθετηθεί και να τελεί υπό την αιγίδα ή την συνεργασία της UNESCO και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής».

Επίσης στην πρόταση Νόμου του ΠΑΣΟΚ για το «Ειδικό Πρόγραμμα Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξης Πελοποννήσου, Εύβοιας και λοιπών πυρόπληκτων περιοχών και Δομές Διαχείρισης» το 2008,  αναφερόταν στο άρθρο 10: 

«Άρθρο 10:Σχολή Αθλητισμού, Ολυμπισμού και Πρότυπης Ανάπτυξης

1) Ιδρύεται στο Πανεπιστήμιο  Πελοποννήσου Σχολή  «Αθλητισμού, Ολυμπισμού  και Πρότυπης Ανάπτυξης.»

2) Αντικείμενο της  Σχολής είναι οι πάσης φύσεως πτυχές του αθλητισμού και της διοργάνωσης μεγάλων αθλητικών γεγονότων, η προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η οικολογία και η τουριστική ανάπτυξη, με τεχνολογίες και τεχνικές φιλικές στο περιβάλλον.

3) Η διοίκηση, οργάνωση και λειτουργία της Σχολής, τα Τμήματα που θα περιλαμβάνονται σε αυτήν και η ειδικότερη αποστολή κάθε Τμήματος καθορίζονται με Προεδρικό Διάταγμα.

4) Για την εκπλήρωση της αποστολής της η Σχολή θα μπορεί να συνεργάζεται  με την UNESCO, τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και άλλους διεθνείς οργανισμούς.»

Για την προώθηση αυτής της πρωτοπόρου ιδέας της «Σχολής Αθλητισμού, Ολυμπισμού και Πρότυπης Ανάπτυξης, ζητάμε από εσάς να βοηθήσετε στην υλοποίηση της.

Ο Αντιπεριφειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας
Χαράλαμπος Καφύρας

Εκτύπωση