Πολιτισμός
Εκτύπωση | Μέγεθος Κειμένου μείωση μεγέθους μείωση μεγέθους
Εκδήλωση στην Αρχαία Ολυμπία για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων
Πολιτισμός ( 18/05/2011 11:42 )    δήμος: Αρχαίας Ολυμπίας
Εκδήλωση στην Αρχαία Ολυμπία για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Μια ξεχωριστή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τετάρτης στο πολιτιστικό κέντρο Σ.Π.Α.Π. στην Αρχαία Ολυμπία. Την εκδήλωση διοργανώνει η Ζ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και εντάσσεται στα πλαίσια...

... του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο τύπου της Ζ' Εφορείας, το Διεθνές  Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον πολύπλευρο ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου  ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών «με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών».

Κάθε  χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σε όλες τις χώρες-μέλη του ICOM ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και τον πολιτισμό. Για το 2011 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία και Μνήμη». Τα μουσεία αποτελούν πράγματι τον κατεξοχήν χώρο όπου διαφυλάσσονται τα τεκμήρια της ιστορίας, προβάλλεται ο πλούτος της πολιτιστικής κληρονομιάς και συγκροτείται η μνήμη των κοινωνιών.

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, διοργανώνονται εκδηλώσεις σε πολυάριθμα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας με ελεύθερη είσοδο.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης της Ζ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 18 Μαΐου στην Αρχαία Ολυμπία, στο πολιτιστικό κέντρο Σ.Π.Α.Π. : 

19.00-19.30: Χαιρετισμοί - Ομιλία της Προϊσταμένης της Ζ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αρχαίας Ολυμπίας κας Γεωργίας Χατζή-Σπηλιοπούλου με τίτλο: «Ολυμπία. Η ιστορία των μουσείων της ».

19.30-20.00: Προβολή αποσπασμάτων του ντοκιμαντέρ ‘ Η Ολυμπία των Ηλείων’ της σειράς ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ από το Μουσείο – Αρχείο της ΕΡΤ. 

20.00-20.30: ‘Οι παλιοί θυμούνται..’ – Αναμνήσεις από επώνυμους και ανώνυμους κατοίκους της Ολυμπίας

20.30-21.00: Παρουσίαση της έκθεσης των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Ολυμπίας με θέμα: «Ένα αντικείμενο θυμάται…».

Τα ποτά και τα αναψυκτικά που θα προσφερθούν στο τέλος της εκδήλωσης, καθώς και το έντυπο υλικό που θα διανεμηθεί, είναι μια ευγενική χορηγία του Επιμελητηρίου Ηλείας και του Προέδρου του κ. Άγγελου Αγγελόπουλου

Εκτύπωση