Υγεία
Εκτύπωση | Μέγεθος Κειμένου μείωση μεγέθους μείωση μεγέθους
Διαμάχες γονέων ξαγρυπνούν τέκνα
Υγεία ( 20/05/2011 13:18 )    δήμος:
Διαμάχες γονέων ξαγρυπνούν τέκνα

Τα μικρά παιδιά αντιμετωπίζουν διαταραχές του ύπνου όταν οι γονείς δε βρίσκονται σε μια ευτυχισμένη σχέση, σύμφωνα με μια νέα έρευνα. Τα προβλήματα ύπνου επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και οδηγούν σε μετέπειτα προβλήματα της ενήλικης ζωής.

 

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Child Development, εξέτασε 357 υιοθετημένα παιδιά και τις οικογένειές τους. Οι γονείς υποβλήθηκαν σε ερωτήσεις σε δύο φάσεις: μια όταν το παιδί ήταν 9 μηνών και μία όταν ήταν σε ηλικία 18 μηνών. Συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την κατάσταση της σχέσης τους, τα προβλήματα στην εργασία, τις σκέψεις τους για τη σχέση και το γάμο τους κτλ. Τους ζητήθηκε, επίσης, να απαντήσουν στο αν το παιδί τους αντιμετώπιζε δυσκολίες στο να κοιμάται απερίσπαστο.

Η διαπίστωση ήταν πως η δυναμική της σχέσης των γονέων στους 9 μήνες επηρέαζε τις συνήθειες ύπνου του παιδιού στους 18 μήνες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως η συζυγική αστάθεια αποτελεί πηγή προβλημάτων ύπνου στα παιδιά.

Ο καθηγητής Gordon Harold του Πανεπιστημίου του Leicester  και μέρος της διεθνούς ερευνητικής ομάδας επισημαίνει πως «η σωστή δομή ύπνου είναι ουσιώδης στη βρεφική ηλικία για την υγιή εγκεφαλική και σωματική ανάπτυξη. Οι διαταραχές  μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου, οδηγώντας σε προβλήματα κοινωνικά, συμπεριφορικά και ακαδημαϊκά».

Ο Δρ. Jamie Houston, σύμβουλος παιδιατρικής στο Lorn and Islands Hospital στη Σκωτία, δήλωσε πως «οι γονείς πρέπει να φροντίζουν να μη μεταφέρουν στα παιδιά τις πιέσεις που δέχονται, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι επιπτώσεις τους».

 

Εκτύπωση