Υγεία
Εκτύπωση | Μέγεθος Κειμένου μείωση μεγέθους μείωση μεγέθους
Μετατρέποντας το "κακό" λίπος σε "καλό"
Υγεία ( 21/05/2011 11:27 )    δήμος:
Μετατρέποντας το \"κακό\" λίπος σε \"καλό\"

Αισιόδοξα τα νέα της επιστημονικής κοινότητας για τους απανταχού “παχουλούς”, που όπως φαίνεται θα είναι σε θέση με ιατρική βοήθεια να μετατρέπουν το “κακό” σωματικό λίπος σε ένα καλύτερο είδος λίπους, το οποίο καίει τις θερμίδες και...

... εμποδίζει την προσθήκη πάχους.

Η αμερικανική ιατρική ομάδα του John Hopkins, με επικεφαλής τον Δρ. Sheng Bi, έκανε την ανακάλυψή της σε πειράματα σε αρουραίους και είναι αισιόδοξη πως το ίδιο θα γίνει και με τους ανθρώπους, ανοίγοντας νέους δρόμους στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Το πείραμα

Τροποποιώντας την έκφραση μιας πρωτεΐνης (NPY) που συνδέεται με την όρεξη, όχι μόνο μειώθηκε η πρόσληψη θερμίδων και βάρους από τα ζώα, αλλά άλλαξε και η σύνθεση του λίπους τους. Το “κακό” λευκό λίπος μετατράπηκε σε “καλό” καφέ λίπος, όπως αναφέρεται στην επιθεώρηση για θέματα κυτταρικού μεταβολισμού Cell Metabolism.

Για να εξηγήσουμε τι σημαίνει αυτό: Το καφέ λίπος υπάρχει σε αφθονία στα μωρά, τα οποία το χρησιμοποιούν ως πηγή ενέργειας για την παραγωγή θερμότητας για το σώμα τους. Όσο μεγαλώνουμε όμως, το καφέ λίπος μετατρέπεται σε λευκό, το οποίο συσσωρεύεται κατά κύριο λόγο στην κοιλιά, το λεγόμενο σωσίβιο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν αιτιολογημένα πως αν το σώμα παράγει περισσότερο καφέ λίπος αντί για λευκό θα γίνει πιο εύκολος ο έλεγχος του σωματικού βάρους, με παράλληλη αποφυγή ασθενειών που σχετίζονται με αυτό, όπως ο διαβήτης τύπου 2.

 

Εκτύπωση