Άρθρα / σχόλια αναγνωστών
Εκτύπωση | Μέγεθος Κειμένου μείωση μεγέθους μείωση μεγέθους
Υποτροφία από την Μητρόπολη για διδακτορική διατριβή στη Γεωανάλυση
Άρθρα / σχόλια αναγνωστών ( 15/05/2011 12:04 )    δήμος:
Υποτροφία από την Μητρόπολη για διδακτορική διατριβή στη Γεωανάλυση
Από τα εγκαίνια του εδαφολογικού εργαστηρίου "Γεωανάλυση" τον Ιανουάριο του 2010, στα Λαστέϊκα

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Επιστολή του Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πατρών Φάνη Α. Τσαπικούνη, με θέμα την απόφαση του Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανού να δοθεί μια υποτροφία για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο εργαστήριο "Γεωανάλυση" του νομού Ηλείας.

Προς τον
Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανό, Μητρόπολη, Πύργος

Κοινοποίηση:          
- Κον Αθανασόπουλο Βασίλη, Διευθυντή Ηλειακής ΑΕ
- Κον Καφύρα Χαράλαμπο, Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Πύργος
- κον Μπαρμπαγιάννη Νικόλαο, αν καθηγητή, τμήμα γεωπονίας ΑΠΘ
- κον Μουστάκα Νικόλαο, καθηγητή, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
- κον Γεωργούλια Δημήτριο, Εφύρα Αμαλιάδας (παραγωγό compost)
- Ιστότοπο www.iliatora.gr
- Εφημερίδα  Πατρίδα
- Εφημερίδα ΠρώτηΘέμα: Απάντηση στην από 05.04.2001 επιστολή σας


Σεβασμιώτατε, 

Συνήθως το ενδιαφέρον εκφράζετε με πράξεις και εσείς το δείξατε στην πράξη. Με την από 05.04.2011 επιστολή σας με χαροποιήσατε ιδιαίτερα. Μια υποτροφία, ένα εργαστήριο και λείπει ένας υποψήφιος για να μπει ένα μικρό λιθαράκι στο δρόμο της ανάπτυξης για την Ηλεία μας. 

Συγκεκριμένα:

Με την  επιστολή σας με αριθμό πρωτοκόλλου 1532 μας λέτε ότι: το Μητροπολιτικό  Συμβούλιο υπό την προεδρία σας, με την υπ αριθμόν 20η απόφαση της 4ης/2011 συνεδριάσεως, αποφάσισε να δοθεί μια υποτροφία από το Κληροδότημα Στεφάνου και Ειρήνης ΨΗΜΜΕΝΟΥ με ποσό 6.000,00 ευρώ ετησίως, για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο εργαστήριο ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗ του νομού Ηλείας.

Εδώ θα ήθελα να θυμίσω ότι η πρόταση αφορούσε την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο εν λόγω εργαστήριο υπό την επίβλεψη καθηγητών από το Αριστοτέλειο ή και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο στον Βοτανικό αλλά και ερευνητών με γνώσεις και εμπειρία στο υπό εκπόνηση αντικείμενο. Το θέμα θα είναι το compost, και η μελέτη θα αφορά την προσθήκη σε πειραματικά τεμάχια και γλάστρες και η επίδραση του επί της παραγωγικότητας των φυτών και επί των ασθενειών εδάφους. Επί μέρους μελέτες δύναται να αφορούν βιοχημικές διαδικασίες, μικροοργανισμούς που πραγματοποιούν και επιτυγχάνουν την κομποστοποίηση, μοριακή ταυτοποίηση των σημαντικότερων στελεχών αλλά και τρόπους αύξησης των μακροστοιχείων. Οι επεμβάσεις και επαναλήψεις θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στον χώρο παρασκευής του compost του κυρίου Γεωργούλια και το εργαστηριακό κομμάτι στην Γεωανάλυση

Οι προϋποθέσεις για την επιλογή του υποψηφίου που θα έθετα προσωπικά είναι οι εξής:

-ο υποψήφιος να είναι Ηλείος και όχι απλά στην καταγωγή
-να έχει πτυχίο πανεπιστημιακής σχολής ή τμήματος γεωπονίας από ελληνικό πανεπιστήμιο
-να έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές υποχρεώσεις αν είναι άντρας και
-να δεσμευτεί ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα από την έναρξη θα προχωρήσει σε άρθρα στον τοπικό Τύπο αναφορικά με την εργασία του προς ενημέρωση των Ηλείων παραγωγών.

Τα άρθρα θα συνιστούν διαφήμιση για το εργαστήριο και εμμέσως πλην σαφώς για την άσκηση της ορθής γεωργικής πρακτικής στο χωράφι.

Η δημοσιότητα του εν λόγω εγχειρήματος με ανακοινώσεις και άρθρα στον τοπικό τύπο αλλά και αποτελεσμάτων με την παρέλευση ενός εύλογου χρονικού διαστήματος θα είχε σαν αποτέλεσμα την διάδοση γνώσης και την στροφή του αγροτικού δυναμικού του τόπου μας σε πιο ορθές γεωργικές πρακτικές με πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον, την υγεία και την τοπική οικονομία. 

Όπως είχα επισημαίνει και στην προηγουμένη επιστολή μου, το όλο εγχείρημα μόνο θετικά θα επιδράσει στην ύπαρξη του εργαστηρίου ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗ καθώς η στροφή σε ορθές γεωργικές πρακτικές καθιστά ευκολότερη την αντίληψη της ανάγκης για ανάλυση του εδάφους.

Ενδεικτικά μια επιτροπή που θα μπορούσε να επιλέξει τον κατάλληλο υποψήφιο θα μπορούσε να αποτελείται από:

-τον Σεβασμιώτατο
-τον Διευθυντή της Ηλειακής
-ένα μέλος ΔΕΠ όπως ο κος Μπαρμπαγιάννης για παράδειγμα (καθώς το εργαστήριο εδαφολογίας του ΑΠΘ εμπλέκεται άμεσα στην υλοποίηση και λειτουργία της ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗΣ).

Επειδή το διδακτορικό δεν είναι μια οποιαδήποτε εργασία, αλλά ένα ιδιαίτερο πόνημα, καλό θα ήταν να επιλεγεί ο κατάλληλος υποψήφιος και να μην καταστεί ευκαιρία βολέματος ενός δικού μας παιδιού, γιατί έτσι θα εκφυλιστεί η όλη ιδέα και προσπάθεια.  

Τέλος θα ήθελα να επισημάνω ότι προσωπικά δεν επιθυμώ κανένα ρολό στην πραγματοποίηση αυτής της ιδέας. Για λογούς ευνόητους, θα μπορούσα να είμαι άτυπα και χωρίς αμοιβή σύμβουλος σας – λόγω γνώσεων και εμπειρίας – στην όλη προσπάθεια. Είναι λογικό ότι την όλη διαδικασία και λεπτομέρειες, μόνο ο κάτοχος Δρ μπορεί να τα γνωρίζει, όπως και το τι είναι σημαντικό και τι όχι, έτσι αν υπάρχει κάποιος άλλος που θα ήθελε αυτό το ρολό ευχαρίστως να αποσυρθώ.

Με απεριόριστη εκτίμηση και σεβασμό 

Φάνης Α. Τσαπικούνης
Συγγραφέας
Πτυχιούχος ΑΠΘ
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών

Εκτύπωση