Γη/περιβάλλον
Εκτύπωση | Μέγεθος Κειμένου μείωση μεγέθους μείωση μεγέθους
Η σταφίδα απέκτησε ταυτότητα
Γη/περιβάλλον ( 14/05/2011 11:51 )    δήμος: Πύργου
Η σταφίδα απέκτησε ταυτότητα

Δικαιωμένοι για τις προσπάθειες και για τις πρωτοβουλίες που έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια, δηλώνουν τα μέλη του Δ.Σ της Ένωσης αγροτικών συνεταιρισμών Ηλείας –Ολυμπίας μετά από την καταχώριση της Κορινθιακής σταφίδας στην επίσημη λίστα των προϊόντων...

... Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνέντευξη τύπου χθες στην ΕΑΣ Η –Ο για την καταχώριση της στη λίστα με τα προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης

Προϋποθέσεις για τη στήριξη των παραγωγών με την αύξηση της τιμής

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες στα τοπικά ΜΜΕ ο πρόεδρος της ΕΑΣ και της ΣΚΟΣ κ. Γεράσιμος Καλλιμώρος και ο γενικός δ/ντης της Οργάνωσης κ. Σπύρος Γιακουμέλος εξέφρασαν την ικανοποίηση τους, τονίζοντας ότι δημιουργήθηκαν γερές βάσεις για την προώθηση του προϊόντος.

«Είναι μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η Ένωση από το 2006 καταθέτοντας τη μελέτη και χρηματοδοτώντας τη. Πέρασε από πολλά στάδια μέχρι να φθάσουμε στο πολυπόθητο αποτέλεσμα, το οποίο μας δίνει το δικαίωμα να είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της σταφίδας Ηλείας που της δίνει μια σφραγίδα για να διεκδικήσει αυτό που πραγματικά της ανήκει την κορυφή στην ποιότητα και την καταξίωση στις αγορές της Αγγλίας κυρίως και σε όλες τις αγορές που εξάγεται. Η προσπάθεια για το προϊόν και τον σταφιδοπαραγωγό πρέπει να συνεχιστεί εντονότερα ειδικότερα τώρα που υπάρχουν τα εχέγγυα, η παρέμβαση από τη ΣΚΟΣ στη συγκέντρωση σταφίδας και υπάρχει μια συγκροτημένη προσπάθεια όλων των σταφιδικών ενώσεων για τη διατήρηση του προϊόντος και το παραπάνω όφελος που μπορεί να προκύψει για τον κάθε παραγωγό. Οι πωλήσεις της Κορινθιακής σταφίδας για το έτος 2011 έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για τη νέα σοδειά. Αυτό πρέπει ειδικότερα τώρα μετά από την έγκριση από την ευρωπαϊκή κοινότητα σαν ΠΓΕ αυτό που πρέπει να προσέξει ο παραγωγός είναι η ποιότητα και από κει και πέρα δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, είμαστε ανταγωνιστικοί θα είμαστε και ποιοτικοί όπως πρέπει να είμαστε», τόνισε ο κ. Καλλιμώρος.

Η καταχώρηση της σταφίδας ανάμεσα στα 100 καλύτερα προϊόντα δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις τόσο για την αύξηση της τιμής όσο και για την προώθηση της στις ξένες αγορές.

«Αυτή η επωνυμία μας δίνει τη δυνατότητα να βλέπουμε το μέλλον αυτού του προϊόντος με σημαντική αισιοδοξία. Στατιστικά έχει αποδειχθεί όταν ένα προϊόν έχει κατοχυρωθεί σαν ΠΓΕ έχει μια αύξηση στη τιμή από 15-20%. Αυτό βέβαια μας δίνει και μια άλλη δυνατότητα να ενταχθούμε σε πρόγραμμα διαφήμισης επώνυμων προϊόντων και να διαφημίσουμε τη σταφίδα σε άλλα μέρη του κόσμου. Έχουμε υποβάλλει μια πρόταση σε συνεργασία με την Κεντρική ένωση επιμελητηρίων Ελλάδας το λάδι μας και η σταφίδα να διαφημιστούν προς όφελος των παραγωγών. Βέβαια θέλω να πω ότι τα τελευταία χρόνια βοήθησε πολύ η ΣΚΟΣ με όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει για το μέλλον αυτού του προϊόντος. Συγκεκριμένα στο οικόπεδο της ΣΚΟΣ στο Λεβεντοχώρι υπάρχει μια γενετική τράπεζα σε συνεργασία με το γεωπονικό πανεπιστήμιο σε λίγα χρόνια θα έχουμε τη δυνατότητα να προμηθεύουμε τους παραγωγούς πολύ καλό φυτογειονομικό προϊόν και από άποψη ποσότητας, ποιότητας και ανθεκτικότητας», κατέληξε ο κ. Γιακουμέλος.

(ρεπορτάζ της Άννας Ψυχογιού, για την εφημερίδα ΠΡΩΤΗ)

Εκτύπωση