Πολιτισμός
Εκτύπωση | Μέγεθος Κειμένου μείωση μεγέθους μείωση μεγέθους
Eξαγγελίες Γερουλάνου για Επικούρειο, Αρχ.Ολυμπία, Κατάκολο, Καϊάφα
Πολιτισμός ( 13/05/2011 20:25 )    δήμος:
Eξαγγελίες Γερουλάνου για Επικούρειο, Αρχ.Ολυμπία, Κατάκολο, Καϊάφα

Αναφορά και στην Ηλεία έκανε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Πάτρα ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος. Ο κ. Γερουλάνος ανέφερε ότι το Υπουργείο θα διαθέσει ποσό 3 εκατομμυρίων ευρώ επιπλέον για τα έργα...

... στον ναό του Επικούρειου Απόλλωνα και από το ΕΣΠΑ (Τουρισμός) θα διατεθούν πόροι για έργα στο Κατάκολο (ανάπλαση παραλίας – υπάρχει έτοιμη μελέτη) και στα Λουτρά Καϊάφα.

Για το ακινήτο «Ξένιος Ζεύς» στην Αρχαία Ολυμπία, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού είπε: «Είμαστε διατεθειμένοι να το παραχωρήσουμε ώστε να αξιοποιηθεί από την Περιφέρεια αφού πρώτα ρυθμιστούν ορισμένα ζητήματα σχετικά με τη σημερινή χρήση του περιβάλλοντος χώρου».

To Σάββατο ο κ. Γερουλάνος θα επισκεφθεί την Ηλεία, συνοδευόμενος από τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα. Στις 10 το πρωί θα ξεναγηθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και στο Μουσείο ενώ στις 11 θα συναντηθεί με εκπροσώπους φορέων του Τουρισμού απΆ όλη την Δυτική Ελλάδα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του  Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Ο κ. Γερουλάνος θα βρεθεί και στο Κατάκολο όπου θα συμμετάσχει σε σύσκεψη, στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, για ζητήματα που αφορούν στον Δήμο Πύργου, ενώ θα επισκεφθεί και το λιμάνι Κατακόλου.

Το Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας για την επίσκεψη Γερουλάνου στην Πάτρα
:

«Ο Πολιτισμός, ο Τουρισμός και ο Αθλητισμός μπορούν και πρέπει νΆ αναδειχθούν σε κυρίαρχους μοχλούς της νέας αναπτυξιακής πορείας που έχει ανάγκη η Δυτική Ελλάδα και σε μέσο εξόδου από την κρίση», τόνισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας υποδεχόμενος σήμερα το μεσημέρι, στο Αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας, τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο. 

Ο κ. Γερουλάνος συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων αρχών και φορέων απΆ όλη την Δυτική Ελλάδα που διήρκησε περίπου τρεις ώρες και στη διάρκεια της οποίας ανέπτυξε τους βασικούς άξονες της πολιτικής που ακολουθεί το Υπουργείο για την ενιαία στρατηγική ανάπτυξης στους τομείς Πολιτισμού, Τουρισμού και Αθλητισμού.

Τον κ. Υπουργό συνόδευαν οι Γενικοί  Γραμματείς Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, Αθλητισμού Γιώργος Μπιτσαξής και ΕΟΤ Γιώργος Κολέτσος ενώ παρών ήταν και ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων Τάσος Αποστολόπουλος. 

Στην  ομιλία του ο κ. Υπουργός, μεταξύ άλλων και απαντώντας σε σχετική αναφορά του Περιφερειάρχη κ. Κατσιφάρα, εξέφρασε την διάθεση συνεννόησης και συμφωνίας με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την παραχώρηση, είτε στην Περιφέρεια είτε σε Δήμους, ακινήτων που ανήκουν στην δικαιοδοσία του Υπουργείου (Ελληνική Τουριστικά Ακίνητα – ΕΤΑ), όπως Τουριστικά Περίπτερα, εκτάσεις ή άλλα ακίνητα στην Αγυιά Πατρών, στα Σπήλαια Λιμνών Καλαβρύτων, στον Αχελώο (οδικός σταθμός), στο Καλέντζι (Τουριστικό Περίπτερο), στη Ζήρια (Τουριστικό Περίπτερο), στην Ναύπακτο, στο Αντίρριο (Κτήμα Αντιρρίου) κ.α. ενώ, όπως σημείωσε, θα συζητηθεί και η πιθανή παραχώρηση της έκτασης στο Ρίο Αχαΐας. 

Ειδική  αναφορά έκανε ο κ. Γερουλάνος στην παραχώρηση του ακινήτου «Ξένιος Ζεύς» στην Αρχαία Ολυμπία για το οποίο, όπως είπε, «είμαστε διατεθειμένοι να το παραχωρήσουμε ώστε να αξιοποιηθεί από την Περιφέρεια», αφού πρώτα ρυθμιστούν ορισμένα ζητήματα σχετικά με τη σημερινή χρήση του περιβάλλοντος χώρου.

Επίσης, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού  υπογράμμισε ότι το Υπουργείο  θα διαθέσει ποσό 3 εκατομμυρίων ευρώ επιπλέον για τα έργα στον ναό του Επικούρειου Απόλλωνα ενώ από το ΕΣΠΑ (Τουρισμός) θα διατεθούν πόροι για έργα στο Κατάκολο (ανάπλαση παραλίας – υπάρχει έτοιμη μελέτη) και στα Λουτρά Καϊάφα.


Για το ΕΣΠΑ είπε ότι αυτή την περίοδο υλοποιούνται στη Δυτική Ελλάδα 13 έργα σε αρχαιολογικούς χώρους, πολιτιστικές υποδομές κ.α., συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατομμυρίων ευρώ και έχει δρομολογηθεί η ένταξη επιπλέον έργων ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ.  

Απαντώντας  ο κ. Γερουλάνος σε αίτημα που τέθηκε από τον Περιφερειάρχη για  το Μουσείο Θέρμου τόνισε ότι μέσα στον Ιούνιο ολοκληρώνεται η αναγκαία μουσειολογική μελέτη για την λειτουργία του Μουσείου.

«Ελάτε να δουλέψουμε μαζί», είπε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού στους  εκπροσώπους των αρχών και  των φορέων επισημαίνοντας ότι είναι  σημαντική η ιεράρχηση των  προτεραιοτήτων σε κάθε Περιφέρεια και αυτή είναι μια διαδικασία που πρέπει να την ολοκληρώσουν οι ίδιες οι Περιφέρειες.  

«Πρέπει κάθε Περιφέρεια νΆ απαντήσει στο  ερώτημα τι ταυτότητα θέλει», είπε ο κ. Γερουλάνος προσθέτοντας ότι  με γνώμονα την ταυτότητα κάθε περιοχής να τίθενται ακολούθως διεκδικήσεις και συγκεκριμένοι  στόχοι.

Παράλληλα, εξέφρασε την επιθυμία διαβούλευσης με την Περιφέρεια ώστε νΆ αποκεντρωθούν Υπηρεσίες του Υπουργείου. «Να δούμε πως μπορούμε να αποκεντρώσουμε τα εργαλεία υλοποίησης των πολιτικών», είπε χαρακτηριστικά ενώ ειδική αναφορά έκανε σε αθλητικές εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν, ύστερα από διαβούλευση, να περάσουν στη δικαιοδοσία της Αυτοδιοίκησης. 

Στο μέρος  της ομιλίας του που αφορούσε τον αθλητικό σχεδιασμό του Υπουργείου ο κ. Γερουλάνος τόνισε ότι σύντομα, με την κατάθεση νομοσχεδίου στη  Βουλή, θεσπίζονται τα Περιφερειακά Συμβούλια Αθλητικής Στρατηγικής (ΠΕΣΑΣ) ενώ συνεχάρη τον Παναιτωλικό και την Παναχαϊκή για την άνοδο τους στην Σούπερ Λίγκα και την Φούτμπολ Λιγκ αντίστοιχα.

Για τον  Τουρισμό ο κ. Γερουλάνος ανέφερε  ότι παρέρχεται η εποχή του  μοντέλου «ήλιος – θάλασσα» και απαιτούνται πλέον πιο ολοκληρωμένες πολιτικές. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι αναγκαία η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού καθώς και να δημιουργηθούν ανά περιοχή «εμπειρίες» (τοπική κουζίνα, τοπικά κρασιά, σπορ, δραστηριότητες κ.α.) που θα μπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες.

«Έχουμε τουρισμό τέσσερις μήνες τον χρόνο  που προέρχεται από τέσσερις χώρες και καταλήγει σε τέσσερις περιοχές της χώρας. Αυτό πρέπει νΆ αλλάξει», υπογράμμισε ο Υπουργός.

Εκτύπωση