Ανάπτυξη
Εκτύπωση | Μέγεθος Κειμένου μείωση μεγέθους μείωση μεγέθους
Καφύρας: Θετικές εξελίξεις, αλλά χρειάζεται επαγρύπνηση
Ανάπτυξη ( 12/05/2011 22:36 )    δήμος:
Καφύρας: Θετικές εξελίξεις, αλλά χρειάζεται επαγρύπνηση

«Είχαμε θετικές εξελίξεις στη σημερινή σύσκεψη. Μία δέσμευση από τον κ. Μαγκριώτη για την συνέχιση των εργασιών της Ολυμπίας Οδού και στην Ηλεία, καθώς επίσης ενημέρωση ότι και για την κατασκευή του αεροδρομίου...

... της Ανδραβίδας υπάρχει πρόοδος». Τάδε έφη ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων παρουσία του υφυπουργού Γιάννη Μαγκριώτη και του Γενικού Γραμματέα των Συγχρηματοδοτούμενων Δημοσίων Έργων Σέργιου Λαμπρόπουλου.

Ωστόσο o κ. Καφύρας τόνισε ότι χρειάζεται επαγρύπνηση και συνεχής παρακολούθηση για να υπάρξει θετική εξέλιξη για Ολυμπία οδό και αεροδρόμιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εταιρείες που κατασκευάζουν την Ολυμπία οδό έχουν ήδη προτείνει στο Υπουργείο να σταματήσουν οι εργασίες  όπου υπάρχουν δικαστικές εκκρεμότητες, όπως στην περίπτωση του τμήματος Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα (Βραχνέικα και Καϊάφα) και συνεπώς υπάρχει πρόταση από αυτές για διακοπή εργασιών της Ολυμπίας Οδού μετά την Πάτρα. Ο κ. Μαγκριώτης δεσμεύτηκε ότι η πρόταση των εταιρειών δεν θα γίνει αποδεκτή και ότι το έργο θα συνεχιστεί παράλληλα σε όλα τα τμήματα του και σε αυτό της Ηλείας, με εξέταση των πιθανών εναλλακτικών λύσεων για το τμήμα της περιοχής Καϊάφα – Ζαχάρω – όρια Νομού Μεσσηνίας.

Στο σχετικό δελτίο τύπου που εξεδόθη από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, αναφέρεται χαρακτηριστικά πως "οι εκπρόσωποι της Ηλείας μετέφεραν την αταλάντευτη  θέση τους για την συνέχιση της κατασκευής της Ολύμπιας Οδού και στην Ηλεία και απέσπασαν την υπόσχεση του Υπουργού ότι το έργο θα συνεχιστεί απρόσκοπτα και στο διάστημα της ενδιάμεσης περιόδου με την χρηματοδότηση από τον εγγυητικό λογαριασμό των 500.000.000? (160.000.000? για την Ολύμπια Οδό) προς τις κατασκευάστριες εταιρείες", ενώ για το αεροδρόμιο Ανδραβίδας αναφέρεται ότι "όπως ενημέρωσε  ο κ. Μαγκριώτης το θέμα αυτό έχει θετική πρόοδο."

Το δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας - Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας :

"Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 .05.2011 στην Αθήνα η προγραμματισμένη σύσκεψη (που ήταν και βασικό αίτημα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαΐου 2011) στο Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων για το θέμα της Ολύμπιας Οδού, με τη συμμετοχή των βουλευτών της Ηλείας και των Δημάρχων, με την παρουσία του υφυπουργού Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων κ. Γιάννη Μαγκριώτη και του Γενικού Γραμματέα των Συγχρηματοδοτούμενων Δημοσίων Έργων κ. Σέργιου Λαμπρόπουλου . Στην σύσκεψη συζητήθηκε και το θέμα της κατασκευής του Αεροδρομίου της Ανδραβίδας

ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

Κατά  τη διάρκεια της σύσκεψης οι εκπρόσωποι της Ηλείας μετέφεραν την αταλάντευτη θέση τους για την συνέχιση της  κατασκευής της Ολύμπιας Οδού και στην Ηλεία και απέσπασαν την υπόσχεση του Υπουργού ότι το έργο θα συνεχιστεί απρόσκοπτα και στο διάστημα της ενδιάμεσης περιόδου με την χρηματοδότηση από τον εγγυητικό λογαριασμό των 500.000.000? (160.000.000? για την Ολύμπια Οδό) προς τις κατασκευάστριες εταιρείες.

Στην  τοποθέτηση του ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Χαράλαμπος Καφύρας, αφού τόνισε ότι οι Ηλείοι δεν θα δεχτούν αναστολή των εργασιών, ειδάλλως θα αντιδράσουνε με κινητοποιήσεις, αποκάλυψε ότι στην πρόταση – απάντηση των παραχωρησιούχων, που δόθηκε , μάλιστα σήμερα στο Υπουργείο (όπως το πιστοποίησε και ο κ. Μαγκριώτης), υπάρχει πρόταση των εταιρειών για σταμάτημα των εργασιών όπου υπάρχουν δικαστικές εκκρεμότητες, όπως στην περίπτωση του τμήματος Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα (Βραχνέικα και Καϊάφα) και συνεπώς υπάρχει πρόταση από αυτές για διακοπή εργασιών της Ολυμπίας Οδού μετά την Πάτρα.

Ο κ. Μαγκριώτης δεσμεύτηκε ότι δεν  θα γίνει αποδεκτή μια τέτοια πρόταση  και ότι το έργο θα συνεχιστεί παράλληλα  σε όλα τα τμήματα του και σε αυτό της Ηλείας, με εξέταση των πιθανών εναλλακτικών λύσεων για το τμήμα της περιοχής Καϊάφα – Ζαχάρω – όρια Νομού Μεσσηνίας.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ

Επίσης  στη συζήτηση τέθηκε και το θέμα της κατασκευής του αεροδρομίου  της Ανδραβίδας και όπως ενημέρωσε  ο κ. Μαγκριώτης το θέμα αυτό έχει θετική πρόοδο. Το  Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και  Δικτύων συνέταξε το Master Plan του αεροδρομίου (με τη βοήθεια της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας) και απομένει η έγκριση του από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου.

Υπάρχει, εκτός των 20.000.000? που είναι δεσμευμένα στο ΠΕΠ της  ΠΔΕ, επιπλέον δέσμευση 29.000.000? από το τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου για το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας και σύντομα θα υπάρξουν θετικές ανακοινώσεις, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει.

Ο κ. Καφύρας μετά την σύσκεψη δήλωσε τα εξής :

«Είχαμε θετικές εξελίξεις στη σημερινή σύσκεψη. Μία δέσμευση από τον κ. Μαγκριώτη για την συνέχιση των εργασιών της Ολυμπίας Οδού και στην Ηλεία, καθώς επίσης ενημέρωση ότι και για την κατασκευή του αεροδρομίου της Ανδραβίδας υπάρχει πρόοδος.

Για την Ολύμπια Οδό πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση ώστε αυτές οι δεσμεύσεις να γίνουνε πράξεις και να ξανανοίξουν τα εργοτάξια.

Επίσης, πρέπει να είμαστε όλοι παρόντες στις εξελίξεις για την Ολύμπια Οδό γιατί τέλη Μαΐου θα δοθούν οι απαντήσεις του Υπουργείου στις κατασκευάστριες εταιρίες αλλά και θα κατατεθούν  οι τροποποιήσεις της σύμβασης παραχώρησης του έργου Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα για διαβούλευση,  με στόχο να  συζητηθεί στη Βουλή τον Σεπτέμβριο.

Σε  όλο αυτό το διάστημα τόσο στην επανέναρξη των εργασιών με την χρηματοδότηση της  ενδιάμεσης περιόδου, αλλά και κατά την τροποποίηση της  σύμβασης παραχώρησης, πρέπει να είμαστε  σε ετοιμότητα να αποτρέψουμε τυχόν αρνητικές εξελίξεις και ενέργειες για τα συμφέροντα της Ηλείας.

Για το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας πραγματικά και το ξέρω πολύ καλά υπάρχουν θετικές  εξελίξεις, γιατί είμαστε σε πολύ συχνή  συνεργασία με τα στελέχη του Υπουργείου και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, έχουμε βοηθήσει στη σύνταξη του Master Plan του αεροδρομίου και απομένει η πολιτική απόφαση για την οριστική ένταξη των επιπλέον 29.000.000? από το Υπουργείο , πέραν των 20.000.000? της Π.Δ.Ε και η δημοπράτηση των έργων.

Και σε αυτό το θέμα όπως και σε αυτό της Ολύμπιας Οδού χρειάζεται επαγρύπνηση και συνεχής παρακολούθηση για να έχουμε θετική εξέλιξη.

Ελπίζω το Υπουργείο να κάνει πράξη αυτά που υποσχέθηκε και δεσμεύτηκε».


Στη σύσκεψη απο την Ηλεία συμμετείχαν :

- Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Χαράλαμπος Καφύρας
- Δήμαρχος Πύργου κ. Μ. Παρασκευόπουλος
- Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γ. Λυμπέρης
- Δήμαρχος Πηνειού κ. Α. Καστρινός
- Δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων κ. Δ. Μπαλιούκος
- Δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Δ. Αρβανίτης
- Δήμαρχος Ζαχάρως κ. Π. Χρονόπουλος
-Εκπρόσωπος του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Θ. Παπαηλιού, Πρόεδρος του Δ.Σ.
- Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Κουτσούκος
- Βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ κ. Τ Αντωνακόπουλος
- Βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ κ. Τ. Δημητρουλόπουλος
- Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ κ. Κ. Τζαβάρας
- Βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Γ. Κοντογιάννης
- Βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ κ. Μ. Κατρίνης απουσίαζε λόγω συμμετοχής του σε κοινοβουλευτική δραστηριότητα."

Εκτύπωση