Αυτοδιοίκηση
Εκτύπωση | Μέγεθος Κειμένου μείωση μεγέθους μείωση μεγέθους
Λυμπέρης στο iliatora.gr: Λανθασμένα τα στοιχεία του υπουργείου!
Αυτοδιοίκηση ( 07/05/2011 12:52 )    δήμος: Ήλιδας
Λυμπέρης στο iliatora.gr: Λανθασμένα τα στοιχεία του υπουργείου!

Στους δήμους με συνολικό χρέος από 100% έως 120% άνω των τακτικών εσόδων και ΣΑΤΑ* , ενέταξε το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης το δήμο Ήλιδας, κατατάσσοντας τον...

... στην κατηγορία "πορτοκαλί", κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανή η εφαρμογή αυτοδοικητικού "Μνημονίου" για τον δεύτερο σε πληθυσμό δήμο της Ηλείας!

Οι 24 δήμοι που εμφανίζονται να έχουν συνολικό χρέος άνω του 150% εντάσσονται άμεσα σε "Πρόγραμμα Εξυγίανσης", ενώ ο δήμος Ήλιδας και οι υπόλοιποι 33 δήμοι που εμφανίζονται να έχουν χρέος άνω του 100% έως 150% αναμένεται να ακολουθήσουν, αφού προηγουμένως διαπιστωθεί η οικονομική κατάσταση από ορκωτούς ελεγκτές και η έγκριση του προγράμματος από ανεξάρτητη ελεγκτική επιτροπή, που έχει συσταθεί στο υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και τον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Αλέξανδρο Αντωνόπουλο, το πρόγραμμα από όπου θα αναχρηματοδοτηθουν οι υπερχρεωμένοι δήμοι προβλέπει πάγωμα προσλήψεων, πάγωμα χρηματοδότησης ορισμένων εκδηλώσεων, δημοσίων σχέσεων κλπ. και υποχρέωση υλοποίησης του προγράμματος εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Η μόνη πηγή άντλησης χρημάτων για έργα θα είναι τα προγράμματα ΕΣΠΑ και ΕΛΛΑΔΑ.

Το Πρόγραμμα Εξυγίανσης θα περιλαμβάνει επιμήκυνση αποπληρωμής δανείων, χαμηλότερο επιτόκιο και χορήγηση περιόδου χάριτος για ορισμένες περιπτώσεις δήμων.

To iliatora.gr επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον δήμαρχο Ήλιδας Γιάννη Λυμπέρη, ο οποίος εξέφρασε την απορία του για την εσφαλμένη, όπως τη χαρακτήρισε, ένταξη του δήμου Ήλιδας στους υπερχρεωμένους δήμους. "O δήμος Ήλιδας έχει περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο τακτικά έσοδα & ΣΑΤΑ και 5 εκατομμύρια ευρώ δανειακές υποχρεώσεις, στις οποίες ο δήμος έχει εντάξει και τις υποχρεώσεις της Αναπτυξιακής εταιρείας, κάτι που δεν συμβαίνει με τους άλλους δήμους. Ας μας πουν οι "σύμβουλοι" του υπουργείου από που προκύπτει το συνολικό χρέος άνω του 100%" δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διαπιστώσουν όλοι ότι η αλήθεια είναι τα όσα ανέφερε προεκλογικά, ότι δηλαδή ο δήμος Ήλιδας είναι μέσα στους 5-10 πιο υγιείς οικονομικά δήμους της χώρας.

Εμείς ευελπιστούμε να ξεκαθαρίσει σύντομα το τοπίο και να υπάρξει θετική εξέλιξη, διότι και από "Μνημόνια" χορτάσαμε και δεν είναι η ώρα να κληθούν πάλι οι πολίτες να πληρώσουν τη νύφη...

Διαβάστε αναλυτικά το "Πρόγραμμα Εξυγίανσης των Δήμων" εδώ

(*) ΣΑΤΑ: το ποσοστό από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που πάει στους δήμους

Εκτύπωση