Άρθρα
Εκτύπωση | Μέγεθος Κειμένου μείωση μεγέθους μείωση μεγέθους
Θα αφήσουμε να ξανακαεί η Ηλεία;
Άρθρα ( 01/05/2011 13:24 )    δήμος:
Θα αφήσουμε να ξανακαεί η Ηλεία;
Διαβάστε σχετικά άρθρα

Διαβάζοντας για την σύγκλιση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στον Πύργο για την φετινή αντιπυρική περίοδο και τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από αυτή την συνάντηση, μου βγήκαν αυθόρμητα οι λέξεις: «Βοήθα Παναγιά».

Του Σπύρου Σιδέρη

Δυστυχώς μέχρι στιγμής ο «Καλλικράτης» είναι ακόμα στα σχέδια. Έξι μήνες μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενάμιση χρόνο μετά από τις εθνικές εκλογές κι ένα χρόνο από την υπογραφή του μνημονίου, αποδεικνύεται περίτρανα ότι το εν λόγω εγχείρημα δεν έχει πετύχει σε κανένα τομέα.

Δεν θέλω σ’ αυτό το κείμενο να αναφερθώ στα κακώς κείμενα και στην αστοχία των κυβερνώντων με την αναδιάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αλλά με τις ευθύνες όλων μας απέναντι στον τόπο μας. Δεν θα προσπαθήσω να δικαιολογήσω τα αδικαιολόγητα, όπως απουσία μεταφοράς πόρων στις περιφέρειες, ακαθόριστο πλαίσιο αρμοδιοτήτων κλπ.

Θα θελα να δούμε μια άλλη πλευρά. Την πλευρά του εθελοντισμού, της συμμετοχής της ενημέρωσης και της υπευθυνότητας του πολίτη. Ζήσαμε στην Ηλεία την πύρινη κόλαση. Θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές, καταστράφηκαν κόποι μιας ζωής, ερήμωσαν τόποι. Δεν πρέπει να ξανασυμβεί αυτό. Σημασία δεν έχει πάντα τι μπορεί να κάνει το κράτος για μας, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για τον τόπο μας.

Οι εποχές είναι δύσκολες. Οικονομικά τουλάχιστον, αλλά ας μην αφήσουμε τα λίγα που μας απόμειναν να χαθούν κι αυτά με την αδιαφορία μας και την μετάθεση των ευθυνών που μας αναλογούν.

Η πρόληψη είναι προτιμότερη από την θεραπεία. Κι εμείς μπορούμε να προνοήσουμε για την διαφύλαξη των περιοχών που ζούμε. Οι κανόνες της πυροπροστασίας είναι απλοί και η συμμετοχή μας την κάνει ακόμα πιο εύκολα διαχειρίσιμη σε περίοδο κρίσης.

Πόσο δύσκολο είναι να κόψουμε τα χόρτα γύρω από το σπίτι μας ή γύρω από τα χτήματα μας;

Πόσο δύσκολο είναι να τα κάψουμε με ασφάλεια;

Πόσο δύσκολο είναι να δηλώσουμε ότι έχουμε ψεκαστικό μηχάνημα το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν υδροφόρα αν χρειαστεί;

Πόσο δύσκολο είναι να κλαδέψουμε τα δένδρα που μας ανήκουν ώστε να μην ακουμπούν τα ηλεκτροφόρα καλώδια;

Πόσο δύσκολο είναι να έχουμε την προσοχή μας σε επιφυλακή σε περίπτωση που αντιληφθούμε κάπου καπνό και να ενημερώσουμε τις αρχές;

Και δεν είναι μόνο αυτά, υπάρχουν ένα σωρό δράσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και την πυροπροστασία, σε προσωπική βάση.

Λέγεται ότι μια πυρκαγιά που άναψε πριν από ένα λεπτό, σβήνεται με ένα ποτήρι νερό, μια πυρκαγιά που ξεκίνησε πριν από 5 λεπτά με έναν κουβά νερό. Όσο ο χρόνος χάνεται, χάνεται και η δυνατότητα των ανθρώπων να δαμάσουν την φωτιά. Το ξέρουμε, το ζήσαμε στην Ηλεία. Ας μην το ξαναζήσουμε.

Λειτουργώντας συλλογικά και με σχέδιο (ελπίζω να υπάρχει τέτοιο από τις αρμόδιες υπηρεσίες), οι κίνδυνοι δεν εξαφανίζονται αλλά μειώνονται σημαντικά. Λίγο είναι αυτό;

ΥΓ: Συν Αθηνά και χείρα κίνει...

 

Εκτύπωση