Εργασία
Εκτύπωση | Μέγεθος Κειμένου μείωση μεγέθους μείωση μεγέθους
Κοινωνική εργασία και απασχόληση για ανέργους και υποαπασχολούμενους
Εργασία ( 14/04/2011 14:37 )    δήμος: Πύργου
Κοινωνική εργασία και απασχόληση για ανέργους και υποαπασχολούμενους

Πραγματοποιήθηκε χθες στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, συνάντηση εργασίας για τα προγράμματα: Κοινωνικής Εργασίας και Τοπικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ).

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία  της Αναπτυξιακής Εταιρείας ΗΛΕΙΑΚΗΣ Α.Ε. Ο.Τ.Α. και της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και συμμετείχαν  εκπρόσωποι των Δήμων του Νομού: από τον Δήμο Ήλιδας ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος, από τον Δήμο Κυλλήνης- Ανδραβίδας ο αντιδήμαρχος Χρήστος Ζαφειρόπουλος, από τον Δήμο Ανδρίτσαινας- Κρεστένων ο αντιδήμαρχος Βασίλης Διαμαντόπουλος, από τον Δήμο Πηνειού ο αντιδήμαρχος Διονύσης Γεωργόπουλος και από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας ο αντιδήμαρχος Πέτρος Γιαννακόπουλος.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Μάριος Αλεξόπουλος, στέλεχος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ο δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στη συνάντηση, ενημερώθηκε από την ΗΛΕΙΑΚΗ Α.Ε. για τα προγράμματα και δήλωσε ότι θα συμμετέχει στην κοινή πρωτοβουλία της ΗΛΕΙΑΚΗΣ Α.Ε. και όλων των δήμων του νομού, προκειμένου συντονισμένα όλοι οι τοπικοί φορείς να διεκδικήσουν πόρους για την υλοποίηση των προγραμμάτων απασχόλησης που θα αμβλύνουν το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας στην Ηλεία.

Ο πρόεδρος της ΗΛΕΙΑΚΗΣ Χαράλαμπος Καφύρας, αντιπεριφερειάρχης Π.Ε.Η., ανέφερε τα εξής:

" Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ανακοίνωσε την έναρξη των Τοπικών Ολοκληρωμένων  Προγραμμάτων  απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ) και Κοινωνικής Εργασίας, τα οποία στοχεύουν στην Συνεργασία Τοπικών φορέων, προκειμένου να προετοιμάσουν το ανθρώπινο και στελεχιακό δυναμικό κάθε τοπικής κοινωνίας και να ενισχύουν την επιχειρηματικότητα και την αυτοαπασχόληση.

Ήδη τα προγράμματα Κοινωνικής Εργασίας και τα ΤΟΠΣΑ έχουν ξεκινήσει πιλοτικά σε άλλες  περιοχές στην Ελλάδας.

Για την όσο το δυνατό συντομότερη  αξιοποίηση των ΤΟΠΣΑ από τους κατοίκους του Νομού μας, απαιτείται η συμβολή όλων των φορέων του Νομού, κυρίως δε της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα  προγράμματα θα υλοποιηθούν σε επίπεδο Νομού με Αναπτυξιακές Συμπράξεις στις οποίες θα συμμετέχουν Αναπτυξιακές Εταιρίες, Δήμοι, Επιμελητήριο, συνδικαλιστικές/ εργοδοτικές οργανώσεις κ.ο.κ.
"

Στη συνέχεια, ο διευθυντής της ΗΛΕΙΑΚΗΣ Α.Ε. Βασίλης Αθανασόπουλος, παρουσίασε αναλυτικά στους εκπροσώπους  των Δήμων τα προγράμματα και συμφωνήθηκε στελέχη της αναπτυξιακής εταιρείας να επισκεφθούν τους Δήμους στο επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να συνταχθούν τα επιχειρησιακά σχέδια κάθε δήμου ώστε οι κάτοικοι του νομού μας να επωφεληθούν των χρηματοδοτήσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας μεταξύ της αναπτυξιακής εταιρείας και των δήμων, θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας στο οποίο θα καθορίζεται το πλαίσιο της τεχνικής υποστήριξης για την υλοποίηση των προγραμμάτων.

Σύμφωνα με την συνοπτική παρουσίαση των προγραμμάτων, τα προγράμματα Κοινωνικής Εργασίας και ΤΟΠΣΑ απευθύνονται στις εξής κατηγορίες συμπολιτών μας:

- Άνεργους καταγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ (Μακροχρόνια και βραχυχρόνια άνεργοι, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι έμποροι και λοιποί επαγγελματίες που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους τα τελευταία 2 έτη),
- Υποαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες – επιστήμονες (δικηγόρους, μηχανικούς, ιατρούς κ.α.) και
- Άνεργους νέους έως 30 ετών.


Ο Προϋπολογισμός του προγράμματος στην Ελλάδα ανέρχεται στα 280 εκ. ευρώ, με πόρους από το Ε.Π. «Ανθρώπινο Δυναμικό» (Ε.Π.ΑΝΑΔ), το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αποθεματικού Απροβλέπτων και τον Αλληλόχρεο Λογαριασμό ΙΚΑ – ΟΑΕΔ.

* Το Σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Διαχείρισης του Προγράμματος, βρίσκεται στη διαδικασία των υπογραφών από τους Συναρμόδιους Υπουργούς.
* Η επιλογή των ωφελουμένων/ανέργων για την υλοποίηση δράσεων Κοινωνικής Εργασίας, γίνεται βάσει αντικειμενικού συστήματος μοριοδότησης το οποίο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα κριτήρια του Ν. 3250/2004 (δηλ. με βάση κριτήρια που αφορούν στην οικονομική, κοινωνική και οικογενειακή κατάσταση των ωφελουμένων).
* Προβλέπεται η καταβολή επιδόματος κοινωνικής εργασίας με αποδοχές που μπορούν να φθάσουν και τα 625?/μηνιαίως, ενώ ταυτόχρονα θα παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη.
* Ειδικότερα, για την ασφαλιστική κάλυψη των απασχολουμένων, προβλέπεται ειδικό πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών από τον ΟΑΕΔ.

Όσον αφορά τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα στήριξης της απασχόλησης θα έχουν συνολικό Προϋπολογισμό που θα αγγίζει τα 190 εκ. ευρώ και προέρχεται από το από το Ε.Π. «Ανθρώπινο Δυναμικό» (Ε.Π.ΑΝΑΔ) και από το Ε.Π. «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων».

Τα ΤΟΠΣΑ θα υλοποιηθούν με την συνεργασία των τοπικών φορέων από αναπτυξιακή σύμπραξη της περιφερειακής ενότητας Ηλείας στην οποία θα συμμετέχουν οι δήμοι του νομού και άλλοι κοινωνικοί φορείς.

Διαβάστε περισσότερα για τα προγράμματα εδώ

Εκτύπωση