Άρθρα / σχόλια αναγνωστών
Εκτύπωση | Μέγεθος Κειμένου μείωση μεγέθους μείωση μεγέθους
Εις μνήμη ενός μεγάλου ευεργέτη
Άρθρα / σχόλια αναγνωστών ( 30/01/2011 12:43 )    δήμος: Ανδραβίδας - Κυλλήνης
Εις μνήμη ενός μεγάλου ευεργέτη

Μεγάλος ευεργέτης της «ιστορικής έδρας» Βάρδας, όπως όλοι ήδη γνωρίζουμε, είναι ο αείμνηστος Γρηγόριος Καλάκος. Γεννήθηκε στην πόλη μας το 1888, έτος κατά το οποίο άρχισε και η οικοδόμησή της, και απεβίωσε το έτος 1974 σε ηλικία 89 ετών.

Ο ίδιος πέρασε όλα τα χρόνια της δημιουργικότατης ζωής του στη Βάρδα, όπου και προσέφερε απλόχερα τη βοήθεια αλλά και την ανιδιοτελή αγάπη του στους συμπολίτες και συνανθρώπους του.

Χάρη στην προνοητικότητα αλλά και την μεγαλοψυχία που αναμφισβήτητα τον διέκρινε, χρωστάμε στον μεγάλο αυτόν ευεργέτη το χώρο όπου χτίστηκε το Κέντρο Υγείας, το δημοτικό στάδιο το οποίο φέρει και το όνομά του αλλά και την κεντρική πλατεία, την οποία «στολίζει» και η προτομή του αποδεικνύοντας την υστεροφημία του.

Πάνω στην προτομή αυτή είναι χαραγμένη η εξής επιγραφή : «Τιμή σε εκείνον τον τόσο σεμνό και δίκαιο στη ζωή του , τιμή σε εκείνον που ο κόπος του έγινε δόρυ για να χτυπηθεί ο ανθρώπινος πόνος. Σ΄ ευχαριστούμε, μέγα ευεργέτη του τόπου μας».

Αναντίρρητα όλοι οι κάτοικοι της Βάρδας αναγνωρίζουν το πολύτιμο και μοναδικό έργο του ανθρώπου αυτού τιμώντας τον την ημέρα της ονομαστικής του εορτής διαβάζοντας τρισάγιο στο μέρος όπου βρίσκεται η προτομή του, τελώντας μια λειτουργία προς τιμήν του με δέος και ευλάβεια. Τα συναισθήματα αυτά «μεταβιβάζονται» από γενιά σε γενιά κρατώντας ζωντανή την μνήμη του αλλά και την αναμφισβήτητη αξία του.

Καστρινού Ανδριάνα
Ιστορικός-Αρχαιολόγος

Εκτύπωση