Υγεία
Εκτύπωση | Μέγεθος Κειμένου μείωση μεγέθους μείωση μεγέθους
Κατάθλιψη στο ...τηγάνι
Υγεία ( 18/11/2010 13:17 )    δήμος:
Κατάθλιψη στο ...τηγάνι

Κι όμως… πέρα από το άγχος, τα προβλήματα της καθημερινότητας που συχνά δε βρίσκουν λύση, πέρα από ψυχογενείς παράγοντες, τώρα η κατάθλιψη μπορεί να βρίσκεται και στις τηγανητές… πατάτες!

Σε αυτή τη διαπίστωση κατέληξε η μελέτη επιστημόνων του College University του Λονδίνου, μετά από την ανάλυση των διατροφικών συνηθειών 3.500 εθελοντών, ηλικίας 40-50 ετών.

Η μελέτη:

Οι συμμετέχοντες εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: τη μία με όσους προτιμούσαν να καταναλώνουν φυσικά προϊόντα (φρούτα, ψάρια, λαχανικά) και τη δεύτερη με εκείνους που προτιμούσαν επεξεργασμένα φαγητά (τηγανητά, γλυκά, ζάχαρη, λιπαρά προϊόντα).

Αφού ελήφθησαν υπόψη όλοι παράγοντες που είναι ικανοί να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης (μορφωτικό επίπεδο, ηλικία, φύλο, χρόνιες νόσοι, σωματική δραστηριότητα), οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα φαγητά που τρώμε έχουν άμεση σχέση με την πιθανότητα ανάπτυξης κατάθλιψης στο μέλλον.

Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν υγιεινά εμφάνισαν 26% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη την ερχόμενη 5ετία, σε αντίθεση με όσους έτρωγαν ανθυγιεινά, που είχαν 58% πιο αυξημένο τον κίνδυνο της κατάθλιψης.

Ένα από τα συμπεράσματα που υπογραμμίζονται στην έρευνα είναι η διατροφική αξία της μεσογειακής διατροφής και οι αντικαταθλιπτικές της ιδιότητες, που έχουν αναδειχτεί από πολλές μελέτες των παρελθόντων ετών.

Ας αφήσουμε, λοιπόν, τηγανητά, γλυκά και λιπαρά για να πούμε αντίο στην κατάθλιψη…

Εκτύπωση